Pandemija virusa korona otkazala tri velika plesna takmičenja

17.05.2020. 15:17
0
IZVOR: Katera

Vanredno stanje izazvano pandemijom virusa korona obustavilo je mnoga sportska takmičenja, pa je tako pogodilo i svijet plesa i tako otkazalo tri veoma važna takmičenja u organizaciji Plesnog studija „Orion“ iz Pala.

Rukovodilac Plesnog studija „Orion“ Dragan Veselinović u izjavi za portal Katera kaže da je ovaj studio trebao biti domaćin „Inter dance fest“-a 25-29.3.2020. i Evropskog prvenstva u Sarajevu 22-25.5.2020. , te Državnog prvenstva BiH u Palama 27-28.6.2020. godine.

- Na prostoru bivše Jugoslavije, u posljednjih 20 godina rijetko koji plesni klub je imao priliku da u jednoj godini bude domaćin ovakva tri velika događaja. Naravno, sve je otkazano i zbog toga imamo ogroman finansijski minus – kaže Veselinović.

On dodaje da je PS „Orion“ sada pred bankrotom, jer zbog novonastale krize sa pandemijom virusa korona, u ovom klubu nemaju kome da se obrate za podršku, posebno zbog same situacije u zemlji.

Slika

Za organizaciju takmičenja „Inter dance fest“, PS „Orion“ je nabavio preko 4000 medalja, blizu 1000 pehara, angažovao preko 25 međunarodnih sudija, obezbjedio 100 majica za članove, ozvučenje, rasvjetu i drugo. 

- Za potrebe Evropskog prvenstva, koje se trebalo održati u Sarajevu od 22. do 24. maja, naručili smo preko 1.500 vrhunskih medalja, kakve se na plesnim takmičenjima viđaju jednom u 10 godina. Naravno, i druge prateće elemente, ozvučenje, angažman 15 sudija. Evropsko prvenstvo se prvi put održava u BiH i trebalo je da dođe preko 26 država iz Evrope – kaže Veselinović.

Veselinović kaže da su na Državno prvenstvo BiH, koje je trebalo da se održi 27. i 28. juna 2020. godine, trebale doći sve članice Saveza modernih plesova u BiH sa 24 plesna kluba i sa preko 2.000 plesača sa cijelog prostora BiH.

- Za ova tri događaja smo planirali uraditi preko 12.000 diploma. Sve smo imali spremno i u pripremi, i PS „Orion“ bi bio centar plesa Evrope – dodaje Veselinović.

On kaže da ne očekuje nikakvu pomoć niti od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, niti od opštine Pale, jer, kako kaže, imaju oni i svojih problema.

- Istina je da je PS „Orion“ u teškoj finansijskoj situaciji sada, ali idemo dalje. Vjerujemo i nadamo se da ćemo u narednom periodu riješiti bar dio svih ovih problema. Velika podrška će nam biti da povećamo i broj članova, a povodom toga, PS „Orion“ će od septembra krenuti sa novim programom sportske rekreacije za mlađe uzraste – kaže Veselinović.

Prema njegovim riječima, PS „Orion“ je samofinansirajuća plesna organizacija, koja je ranije u par navrata imala značajnu finansijsku podršku opštine Pale.

- Iako ne znamo kako će se ta podrška dalje realizovati, opština Pale je prema PS „Orion“ bila više nego fer i korektna i na tome smo im zahvalni. Izvršna vlast opštine je pomagala PS „Orion“ koliko je i kada mogla – ističe Veselinović.

Kako kaže, PS „Orion“ je do sada prikupljena sredstva od dotacije opštine i raznih grantova, članarine kluba i lične dotacije usmjeravao ka plaćanju godišnje članarine prema Savezu, pokrivanju troškova prevoza plesača prilikom odlaska na takmičenja, obaveze prema knjigovođi, poreskoj upravi, nabavci materijala za kostime, novogodišnjih paketića za najmlađe, organizaciju turnira i drugo.

Slika

- Iskreno, u ovom trenutku nemamo jasnu predstavu kako da prevaziđemo trenutnu situaciju. Pokušaćemo da okupimo članstvo i krenemo sa laganim pripremama kombinujući otvoreni i zatvoreni prostor. Očekujemo podršku naših članova, da će doći u većem broju kako bismo premostili trenutnu situaciju – kaže Veselinović.

Veselinović kaže da je ples specifična kategorija aktivnosti i da se mjesecima naporno radi u ovom sportu, jer se ples bazira na fizičkoj pripremi plesača, adekvatnoj koreografiji, vizuelnom izgledu plesača.

- Kroz ples aktivno razvijamo sportske aktivnosti, unapređujemo kulturu plesa, ponašanja i socijalizaciju članstva. Ples je sport i kultura i umjetnost – kaže Veselinović, koji je sticajem okolnosti već 35 godina u plesu.

On kaže da ples na međunarodnom nivou, u drugim državama, ima ogromnu podršku od vlasti na svim nivoima u odnosu na onu podršku kakvu imaju plesni klubovi iz BiH.

- Mi imamo ograničena sredstva, nijedna lokalna zajednica nije u mogućnosti da isprati sve potrebe jednog plesnog kluba, istina je da smo prepušteni 70 odsto sami sebi, ali ipak naš entuzijazam i ljubav prema plesu nas pokreće da i dalje nastavimo sa našim radom – ističe Veselinović.

Kaže da zbog svih tih pratećih problema nema mnogo plesnih klubova u BiH, jer kad bi imali veću podršku, daleko više bi mogli ponuditi i svojim članovima i ljudima zainteresovanim da se bave plesom.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    22h 39m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 7m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    20h 40m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    21h 32m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    21h 37m
    0