Пандуревић: Стевановићу, “Алумина” Вам није ћаћевина да је попут колача дијелите

06.09.2022. 21:27
0
ИЗВОР: katera.news

Поводом интервјуа који je за локални портал ''Drina Media'' дао градоначелник Зворника Зоран Стевановић, и у којем је признао да је ''дио приче с Павгордом'', огласила се и чланица Главног одбора СДС-а Александра Пандуревић.

- Морам признати да је за похвалу јер је он једини од уплетених који се огласио, али је шокантно да о 'Алумини' говори као о породичној имовини и распоређује колач између унапријед одабраних ''стратешких партнера'' – навела ја Падуревићева на свом "Фејсбук" профилу.

- ''Ја јесам дио те приче са 'Павгордом' '', рекао је Стевановић и изнио планове: ''Није проблем да радници добију 10%, али морамо сјести и разговарати... Не може 'Павгорд' сам носити 'Алумину', морају се увући стратешки партнери. То су прије свих купци производа 'Алумине', зашто да не и добављачи сировина – рудници боксита...'' - неке су од изјава Стевановића, навела је Пандуревић.

Oна је навела да радници којима Стевановић даје 10% су заправо они који су и очували Алумину у рату од којег је он побјегао.

- Ко сте Ви да им дајете оно што је дио њих? Ко сте Ви да дијелите оно што припада Републици Српској? Ко сте Ви да одређујете ко ће још добити парче 'Алумине'? 'Алумина' Вам није ћаћевина да је поклањате или продајете коме Ви хоћете! Стратешки партнери за оваква предузећа се траже на берзама и то су они који дају највише новца и који су у овом послу доказани у цијелом свијету -  истакла је Пандуревићева и упитала:

- Да ли сте Ви 'Павгорд', па тако смјело распоређујете оно чим би он да газдује?

Како је навела, у интервјуу је градоначелник рекао да" 'Павгорд' није купио 'Алумину' него потраживања''.

- Видим, правобранилац Милимир Говедарица му је добар ученик. ФГ 'Бирач', која је у стечају, 100 % је власник 'Алумине' која вриједи преко 600 милиона КМ, а ове године ће имати извоз од преко 200 милиона евра. Купујући потраживања од 'Бирача' за 42 милиона КМ, 'Павгорд' постаје и већински власник 'Алумине' која вриједи преко 600 милиона КМ – рекла је она.

Према њеним ријечима, градоначелник Стевановић тврди како је све транспарентно и да су записници са сједнице Владе о продаји потраживања објављени.

- Вољела бих видјети те стенограме са сједнице Владе и записнике. Ево, тражим их скоро мјесец и по дана! Знате ли Зоране да Закон о облигационим односима забрањује продају потраживања која се по својој природи противе преношењу на другог ', а то су порези, доприноси и друга давања – упитала је Пандуревићева.

Она истиче да се градоначелник Зворника у интервјуу заклања и иза Нове банке, и пита ''да ли би банка издала гаранцију некоме ко нема новац на рачуну''?

- “Нова банка”, није ни дала плативу гаранцију него гаранцију за озбиљност понуде што је класично писмо намјере. Плативу гаранцију мора пратити текст уговора и њој мора писати тачан начин активирања – да ли је на први или други позив. Уосталом, повјериоци су - Министарство финансија, Пореска управа, Фонд ПИО, ФЗО, Воде Српске, Електро Бијељина – а не Влада Српске на коју гласи гаранција о озбиљности понуде – навела је она.

Она је истакла да за уложених 42 милиона „Павгорда“ радници 'Алумине' имају право да знају да ли су потраживања купљена задужењима код банака или трећих лица, и под којим условима, јер биланси фирме говоре да ова фирма тај новац нема.

- Ви као патриота, што сте више пута истицали, не би ваљда жељели да је тај новац позајмљен нпр. од бизнисмена СДА или неких контраверзних личности? Глуво било, замислите да морате дочекати Бакира у обиласку 'Алумине'! У чему је проблем да отклоните страхове и објелоданите поријекло новца? Био би то 'Бинго' – рекла је Пандуревићева.

Навела је и како је градоначелник Стевановић убјеђивао грађане "да не вјерују својим очима него њему", говорио да је бијељинска 'Шећерана' продата озбиљном конзорцијуму који је највећи произвочађ шећерне репице у региону, да је 'Житопромет' продат 'Кутјеву', те да 'Павгорд' ништа није исјекао у старо гвожђе.

 

- Одлично! Јесте ли то намјерили и 'Алумину' да препродате? Зар 'Павгорд' није обећавао да ће покренути и ова два предузећа? Ево, специјално за Вас сам јуче снимила чудо од 'Шећеране' зарасло у коров, без радника, и рупу на мјесту Ванековог млина који је припадао 'Житопромету' а на којем Ваш партнер прави стамбени комплекс. Знате ли да је Ванеков млин био под заштитом државе као културно-историјски споменик из доба Аустро-угарске? А овај озбиљан конзорцијум који је купио 'Шећерану', да није случајно из Зворника? Питам јер је Зворник познат по узгоју шећерне репице – упитала ја Падуревићева.

На крају обраћања Стевановићу, Пандуревића је поручила да 'Алумина' није шака зоби да је свака врана може позобати, као и да ће бити одбрањена до 3. октобра, а посебно након 3. октобра.

- 'Алумина' није ничија ћаћевина нити ће бити ичији плијен, него је стратешки ресурс цијеле Републике Српске према којем ће се односити законито и у вјери добрих домаћина –  закључила је Пандуревићева.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
ПРОТЕСТ У ЗВОРНИКУ "Побиједићемо у борби за Алумину" (ФОТО) ПРОТЕСТ У ЗВОРНИКУ "Побиједићемо у борби за Алумину" (ФОТО)
„Алумина“: Литванци извлачили новац из Српске и лично се богатили „Алумина“: Литванци извлачили новац из Српске и лично се богатили
Сутра сједница Републичког штаба Сутра сједница Републичког штаба
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 3m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 31m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 4m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 56m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 4m
    0