„Алумина“: Литванци извлачили новац из Српске и лично се богатили

19.05.2021. 20:45
0
ИЗВОР: capital.ba

 Компанија „Алумина“ саопштила је данас да се у Литванији дуже вријеме води спор у којем их литванска фирма „Балтиос Стиклас“ терети за наводни дуг од преко 40 милиона КМ, истичући да је та зворничка фирма кориштена само као средство са изношење капитала и лична богаћења појединаца.

„Алумина“ је потврдила писање CAPITAL-а, који је јуче објавио да је „Алумина“ правоснажно изгубила спор у Литванији „тежак“ 40 милиона КМ.  

- По већ виђеном сценарију, основ спора лежи у трансакцијама које су бивши литвански власници вршили сами са собом, а све са циљем личног богаћења. Тако су у једном дану,  крајем 2011. године,  креирали низ фиктивних уговора, по којима је „Укио банка“ дала кредит од 14,6 милиона евра литванској фирми „Бослита“, да би „Бослита“ одмах новац преусмјерила свом зависном друштву „Балтиос Стиклас -  а ово друштво потом са „Алумином“ закључило уговор о опремању фабирике стаклене амбалаже. Након што су закључили овај уговор, одмах су га замијенили са уговором о кредиту“, наводе из „Алумине“.

Додају да је, након што је новац пребачен на рачуне „Алумине“, одмах пребациван даље у земље пореских рајева или враћан у Литванију лицима повезаним са Владимиром Романовим.   „Дакле, „Алумина“ је овдје кориштена само као средство са изношење капитала и лична богаћења појединаца, без економске користи за фабрику. Као и у другим поступцима у којима су штитили интерес литванских фирми, ова аргументација није била довољна литванским судовима, који сада својим одлукама несумњиво покушавају да омогуће наплату овог незаконитог посла“, истиче се у сапштењу „Алумине“.  

Са друге стране, додају, Управа криминалистичке полиције РС је још 2013. године о овом обавијестила тада Специјално тужилаштво РС, указујући на кривична дјела која су учињена од стране тада овлашћених лица литванског менаџмента у Зворнику и Литванији, а и „Алумина“ сама је поднијела кривичну пријаву у погледу ових правних радњи.

- Међутим, као и за други криминал који је почињен у Зворнику и по основу којег је „Бирач“ отишао у стечај, а сва имовина у фабричком кругу оптерећена, није било утврђења кривичне одговорности. Менаџмент „Алумине“ тражи да институције правног система Српске иницирају утврђење одговорности свих који су омогућили да се реализује овај незаконити посао из 2011. године, те да забране било какво угрожавање имовине „Алумине“ по основу потраживања ’Балтиос Стикласа’ -  наводе из „Алумине“.  

"CAPITAL" је јуче објаво да је Апелациони суд у Литванији наложио „Алумини“ да плати 15,9 милиона евра дуга, 4,77 милиона евра камата и шест одсто годишње камате на износ дуга од краја 2018. до спровођења пресуде.

Коментари 0
Повезане вијести
Пандуревић: Стевановићу, “Алумина” Вам није ћаћевина да је попут колача дијелите Пандуревић: Стевановићу, “Алумина” Вам није ћаћевина да је попут колача дијелите
ПРОТЕСТ У ЗВОРНИКУ "Побиједићемо у борби за Алумину" (ФОТО) ПРОТЕСТ У ЗВОРНИКУ "Побиједићемо у борби за Алумину" (ФОТО)
Компанија „Алумина“ наградила 23 радника за истакнути допринос и ангажовање у 2020. години Компанија „Алумина“ наградила 23 радника за истакнути допринос и ангажовање у 2020. години
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 6m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 39m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    23h 31m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 39m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 36m
    0