Парастос Србима које су звјерски убиле усташе

13.05.2022. 12:24
0
ИЗВОР: srna.rs

У спомен-костурници на православном гробљу у Глини данас ће бити служен парастос, а потом положени вијенци у знак сјећања на више од 2.000 углавном Срба са Кордуна и Баније који су звјерски убијени у мају и августу 1941.

На овај начни биће обиљежена 81 година од мученичког страдања Срба овог краја, а парастосу ће, између осталих, присуствовати и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов као потомак српских жртава.

Вијеће српске националне мањине јуче је поставило крст на спомен-костурницу у Глини која је подигнута 1951. године, а средства за комплетну реконструкцију костурнице, укључујући и крст, прошле године обезбиједила је Влада Републике Српске.

Арлов је додао да је крст постављен на његову иницијативу као потомка звјерски убијених жртава 1941. године и Вијећа српске националне мањине града Глине.

- За вријеме комунистичке власти православни крст никада није био на костурници. Ови мученици су звјерски убијени прије 81 годину, мада су сви били крштени. Сви су били писмени и у цркви су научили писати. Први пут у миру њихове кости леже под крстом. Амин, Боже - рекао је Арлов.

Масовна убиства Срба у Глини почела су у мају 1941. године. Један од најсвирепијих и најјезивијих злочина у Независној Држави Хрватској био је покољ неколико стотина Срба у глинској православној цркви у августу 1941. године.

У покољу је страдало 1.200 невиних жртава, а у костурници на православном гробљу сахрањено је 2.000 жртава есхумираних у Прекопи 1951. године.

Спомен-костурница у Глини подигнута је 1951. године и у њу су пренесени посмртни остаци из јама у које су побацани звјерски убијени Срби у великом злочиначком покољу.

Одлуком Скупштине општине Глина од 27. априла 1964. године, 13. мај је проглашен Даном сјећања на жртве фашистичког терора. 

Коментари 0
Повезане вијести
Погинули возач и сувозач на мотоциклу Погинули возач и сувозач на мотоциклу
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 30m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 45m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 36m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 3m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 55m
    0