Парламентарци добијали 714 КМ мјесечно и кад су били на одмору

20.06.2020. 09:58
0
ИЗВОР: Srpska.info

Посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ претходне године су узели 475.927 КМ само на паушале, који мјесечно износе по 714 КМ, без обзира на то да ли је парламентарац у сталном радном односу или није.

Паре су добили на основу Одлуке о начину обрачуна плата и осталих материјалних права посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ од 23. новембра 2018. Том одлуком је дефинисана сврха и намјена паушала, и то за додатне активности током њиховог мандата, а који се тичу повећаних материјалних трошкова у обављању парламентарних дужности.

Ако је тако, како онда објаснити чињеницу да су парламентарци 714 КМ мјесечно добијали и када су били на годишњем одмору, односно током цијеле 2019. иако је ПС БиХ у том периоду била блокирана, па није било никаквих сједница.

– Сматрамо да се исплате за вријеме годишњег одмора или у периоду када није било никаквих активности домова не могу довести у везу с обављањем дужности, те исте нису оправдане – навела је Канцеларија за ревизију институција БиХ у ревизорском извјештају Парламентарне скупштине за 2019. годину.

Укупно остварене бруто плате и накнаде из плата, порези и доприноси у прошлој години износе 9.323.979 КМ.

Ако је неко заборавио, посланици и делегати имају још право и на: топли оброк, превоз, плаћене трошкове одвојеног живота, смјештаја, право на накнаду у случају смрти или теже болести, право на јубиларну награду…

Коментари 0
Повезане вијести
Политичарима се смијеши драстично повећање плата Политичарима се смијеши драстично повећање плата
Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ
Кључна седмица у постизборном периоду у БиХ Кључна седмица у постизборном периоду у БиХ
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  22h 43m
  3
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  21h 38m
  5
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  18h 56m
  4
 • Због удеса обустављен саобраћај на путу Зворник-Власеница
  18h 46m
  0
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  15h 53m
  0