Parlamentarci dobijali 714 KM mjesečno i kad su bili na odmoru

20.06.2020. 09:58
0
IZVOR: Srpska.info

Poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH prethodne godine su uzeli 475.927 KM samo na paušale, koji mjesečno iznose po 714 KM, bez obzira na to da li je parlamentarac u stalnom radnom odnosu ili nije.

Pare su dobili na osnovu Odluke o načinu obračuna plata i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH od 23. novembra 2018. Tom odlukom je definisana svrha i namjena paušala, i to za dodatne aktivnosti tokom njihovog mandata, a koji se tiču povećanih materijalnih troškova u obavljanju parlamentarnih dužnosti.

Ako je tako, kako onda objasniti činjenicu da su parlamentarci 714 KM mjesečno dobijali i kada su bili na godišnjem odmoru, odnosno tokom cijele 2019. iako je PS BiH u tom periodu bila blokirana, pa nije bilo nikakvih sjednica.

– Smatramo da se isplate za vrijeme godišnjeg odmora ili u periodu kada nije bilo nikakvih aktivnosti domova ne mogu dovesti u vezu s obavljanjem dužnosti, te iste nisu opravdane – navela je Kancelarija za reviziju institucija BiH u revizorskom izvještaju Parlamentarne skupštine za 2019. godinu.

Ukupno ostvarene bruto plate i naknade iz plata, porezi i doprinosi u prošloj godini iznose 9.323.979 KM.

Ako je neko zaboravio, poslanici i delegati imaju još pravo i na: topli obrok, prevoz, plaćene troškove odvojenog života, smještaja, pravo na naknadu u slučaju smrti ili teže bolesti, pravo na jubilarnu nagradu…

Komentari 0
Povezane vijesti
Političarima se smiješi drastično povećanje plata Političarima se smiješi drastično povećanje plata
Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Ključna sedmica u postizbornom periodu u BiH Ključna sedmica u postizbornom periodu u BiH
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  2h 7m
  0
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  11h 15m
  2
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  8h 2m
  1
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  7h 52m
  6
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  11h 58m
  1