Парох Арсић: Док одзвањају звона са цркве Светог Николе има наде за опстанак Срба

01.10.2022. 13:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Парох приштински отац Станиша Арсић поручио је да ће српство у Приштини живјети и трајати све док са цркве Светог Николе одзвањају звона, док се у њој служи литургија и док народ долази у ову српску светињу.

Ми који смо опстали у Приштини, а остало нас је толико мало да је пребројавање сувишно, на нама је да чувајући ове светиње чувамо српство, наше обичаје и веру, без чега не би постојали као народ – рекао је парох Арсић у бесједи након литургије у цркви Светог Николе у Приштини.

Литургији су присуствовали ходочасници из Крагујевца који су, предвођени старјешином Старе Милошеве цркве из Крагујевца јерејем Стефаном Дамјановићем, други пут ове године посјетили цркву Светог Николе у Приштини.

– Ова наша светиња, као и многе друге, страдала је у мартовском погрому и на нама је да, ако ништа друго, палимо тамјан, звонимо звона и служимо свету литургију верујући да ће дочи дан васкрсења и нашег храма и српства у Приштини и на целом Косову и Метохији – рекао је прота Арсић.

Он је подсјетио да се у цркви Светог Николе до мартовског погрома, када је црква спаљена, налазио најљепши олтар међу свим храмовима у Српској православној цркви.

Ходочасници из Крагујевца ће данас и сутра обићи манастир Грачаницу, светиње у Великој Хочи и Ораховцу, Високе Дечане, Пећку Патријаршију, манастир Гориоч и храм Светог Василија у Лепосавићу.

– Циљ нашег ходочашћа је да дамо подршку, подстрек и оживимо део стварности у којима живи наш народ на Косову и Метохији – рекао је за Срну отац Стефан апелујући на све вјернике који долазе на Космет да се држе вјере, те да не провоцирају и не насједају на провокације.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Зејтинлик - прича о једном рату и животу послије рата (ВИДЕО) Мали Зејтинлик - прича о једном рату и животу послије рата (ВИДЕО)
Србима и јутрос забрањен улазак на радна мјеста Србима и јутрос забрањен улазак на радна мјеста
Увођење српског језика у повратничкој општини историјски тренутак Увођење српског језика у повратничкој општини историјски тренутак
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 36m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 59m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 32m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 29m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 20m
    0