Paroh Arsić: Dok odzvanjaju zvona sa crkve Svetog Nikole ima nade za opstanak Srba

01.10.2022. 13:15
0
IZVOR: srna.rs

Paroh prištinski otac Staniša Arsić poručio je da će srpstvo u Prištini živjeti i trajati sve dok sa crkve Svetog Nikole odzvanjaju zvona, dok se u njoj služi liturgija i dok narod dolazi u ovu srpsku svetinju.

Mi koji smo opstali u Prištini, a ostalo nas je toliko malo da je prebrojavanje suvišno, na nama je da čuvajući ove svetinje čuvamo srpstvo, naše običaje i veru, bez čega ne bi postojali kao narod – rekao je paroh Arsić u besjedi nakon liturgije u crkvi Svetog Nikole u Prištini.

Liturgiji su prisustvovali hodočasnici iz Kragujevca koji su, predvođeni starješinom Stare Miloševe crkve iz Kragujevca jerejem Stefanom Damjanovićem, drugi put ove godine posjetili crkvu Svetog Nikole u Prištini.

– Ova naša svetinja, kao i mnoge druge, stradala je u martovskom pogromu i na nama je da, ako ništa drugo, palimo tamjan, zvonimo zvona i služimo svetu liturgiju verujući da će doči dan vaskrsenja i našeg hrama i srpstva u Prištini i na celom Kosovu i Metohiji – rekao je prota Arsić.

On je podsjetio da se u crkvi Svetog Nikole do martovskog pogroma, kada je crkva spaljena, nalazio najljepši oltar među svim hramovima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Hodočasnici iz Kragujevca će danas i sutra obići manastir Gračanicu, svetinje u Velikoj Hoči i Orahovcu, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, manastir Gorioč i hram Svetog Vasilija u Leposaviću.

– Cilj našeg hodočašća je da damo podršku, podstrek i oživimo deo stvarnosti u kojima živi naš narod na Kosovu i Metohiji – rekao je za Srnu otac Stefan apelujući na sve vjernike koji dolaze na Kosmet da se drže vjere, te da ne provociraju i ne nasjedaju na provokacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    19h 15m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    16h 44m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    10h 58m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    16h 2m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    7h 10m
    0