Патлиџан као замјена за месо

11.09.2020. 18:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Припада породици биљака ноћне сјене, има горкасти окус и спужвасту текстуру. Најпопуларнији је дугуљасти патлиџан којег можемо препознати по изразитој љубичастој боји. У Индији, откуда и потиче, конзумира се већ 3.000 година, а након остатка Азије, узгој се проширио и на Европу, у 14. вијеку.

Патлиџан је најбоље конзумирати између августа и октобра, а веганска га кухиња препознаје и као одличну алтернативу за месо јер је добар извор протеина.

Сорте патлиџана имају плодове тешке до килограм, али у свијету постоји велики број сорти које се разликују по величини и облику плода, боји плода, висини стабиљке…

Свјежи патлиџан у 100 грама има тек 24 калорије, док кухани има 35, уз то је и богати извор влакана, посебно целулозе која је добра за пробаву, те витамина Б1, К, Ц, А и фолне киселине.

Оно по чему је патлиџан врло познат је антиоскиданс насунин који се налази у његовој кори, а који штити наше ћелије од уништења те који је сакупљач слободних радикала и утиче на излучивање вишка жељеза из организма. Управо овај антиоксиданс може утицати на превенцију кардиоваскуларних болести, као и превенцију рака.

У лишћу и плоду патлиџана налази се соланин, који се налази и у кори кромпира и парадајзу, који је за људе отрован, док биљку штити од наметника. Соланин је заслужан и за врло горкасти окус патлиџана, но сматра се да доза од 200 мг може изазвати отровање. Када се он неутралише у цријеву, престаје бити отрован. Сматра да управо због горкастог окуса, патлиџан утиче на ублажавање грчева у желуцу и сличних пробавних тегоба.

Како би се соланин у потпуности елиминисао, патлиџан се мора на неки начин термички обрадити, а постоји низ начина на који то можете направити: на роштиљу, на пари, динстање или пржење, односно похање.

Патлиџан има ниски гликемијски индекс те је због тога врло повољна намирница за дијабетичаре, а хлорогенична иселина, која такође има антиоксидативно дјеловање, помаже и у снижавању лошег холестерола.

Када бирате патлиџан, покушајте га стиснути – ако се кожа врати на мјесто, значи да је зрео, а ако остане удубљење, није. Код куће их чувајте на температури око 10 степени, а немојте га сјећи прије спремања јер се брзо поквари ако му је “месо” откривено.

Горки окус патлиџана можете неутралисати кориштењем соли прије кухања. Насијеците патлиџан на жељену величину те комаде посолите и оставите да тако стоје 30 минута.

Патлиџан се може комбиновати с великим бројем намирница, а сматра се да је комплементарна намирница која балансира све друге окусе.

Коментари 0
Повезане вијести
Кифлице са џемом Кифлице са џемом
Рецепт за три леће са гризом Рецепт за три леће са гризом
Рецепт за питу сваштару Рецепт за питу сваштару
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    9h 22m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    9h 39m
    2
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    10h 15m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    4h 19m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    8h 44m
    0