Патријарх Иринеј: Власт у Подгорици да се уразуми и одустане од отимања светиња

14.01.2020. 09:46
0
ИЗВОР: Srna

У Београду је служен молебан поводом православне Нове године и одржан молитвени скуп подршке страдалном српском народу са којег је Његова светост патријарх Иринеј позвао власт у Црној Гори да се уразуми и одустане од отимања светиња Божијих и црквене имовине.

Он је рекао да се окупљени са овог светог мјеста моле Господу да освијетли разум и срца оних оних који одлучују у Црној Гори да не чине оно што, не само народу, него ни Богу није мило ни драго, те да оставе на миру светиње Божије, да се народ смири.

-Народ се неће смирити док не одустану од својих намера. А надамо се да Свети Василије и други свети угодници Божији неће допустити да зло надвлада и победи у том народу. Зато нека Господ услиши молитве наше- поручио је патријарх српски са синоћњег скупа.

Он је рекао да се нада да ће проговорити "њихова успавана савјест да одустану од својих намјера и од онога што ће на себе навући проклетство за свагда".

-Са овог светог места упућујемо молбе свима који одлучују - да се оставе светиња Божијих, црквеног имања, јер оне не служе само представницима цркава, него целом народу своме. Оне су дароване дому Божијем и морају да остану за свагда онима којима су дарована- рекао је патријарх Иринеј.

Његова светост је нагласио да су се посебно сабрали да се помоле Господу због онога што се дешава у братској и светој Црној Гори, јер оно што Срби доживљавају и што им се спрема, јесте оно што никада нису доживјели.

Патријарх српски каже да су безбожници дигли руке на светиње Господње, имовину светиња Господњих, да је узму и потроше као што су потрошили оно што су сами наслиједили.

-Оно што видимо и чујемо браћо и сестре да се дешава у нашој братској Црној Гори, то се никада у историји нашој, а верујем и у светској није дешавало - хоће да нам одузму светиње и то они који са светињама ништа заједничко немају- упозорио је патријарх српски.

Хоће да отму, каже патријарх, имовину коју црква има не од јуче или прекјуче, него стотинама година.

-Нажалост, то што они спремају, то нису радили ни Турци, ни они други који су били слични Турцима које смо доживели као такве- рекао је патријарх српски.

Према његовим ријечима, ово чине они који су једним дијелом крштени, а већина их је и некрштених.

Он је истакао да је цијели хришћански православни свијет осудио ово што се дешава у Црној Гори, као и све православне цркве.

-Али они као да ушију немају, нити очију да виде да је народ спреман да брани своје светиње и то не само речима, него и животима својим- рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да ово зло које је присутно у Црној Гори има и једно добро, јер је пробудило Црну Гору и вјеру у Црногорцима и то је оно што радује.

Патријарх српски је изразио наду да ће током ове године Храм Светог Саве бити освештан и тако испуњена жеља српског народа да подигне величанствен храм захвалности оцу Српске цркве и народа.

Патријарх српски је рекао да је протекла година била пуна искушења, како за српски, тако и за све народе у свијету и да се зато моли Господу да благослови вријеме које је испред да буде година милости Божије и да нас Господ ослободи и других невоља које пријете српском и другим народима.

-Молитва сабраних и многих има велику моћ пред лицем Божијим, да се молимо Господу да благослови годину која долази, а ми да благословимо гробове оних који су живели и колевке дечије, односно оних који почињу живот- рекао је патријарх Иринеј.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    20h 31m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    22h 50m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 17m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    18h 38m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    18h 42m
    0