Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ

18.05.2024. 19:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је важност породице и нагласио да су људи потребни једни другима, те да никада не треба осустати од тог принципа зарад лажних идеја и идеологија које инсистирају тобож на правима појединца.

- Заправо инсистирајући на томе, чинећи да те индивидуе буду потпуно препуштене себи, потпуно усамљене и да остварујући тобож нека своја права изгубе не само најважније право, него и најважнију вредност, а то је заједница - рекао је патријарх који је данас присуствовао манифестацији "Београдски дани породице".

Патријарх је нагласио да народ мора да живи у осјећању потребе, бриге, али и труда за балансом и пожелио да људи живе као породица.

Српски патријарх је честитао предсједнику привременог органа града Београда Александру Шапићу то што је покренуо овако важну манифестацију.

Шапић је изразио увјерење да ће ова манифестација из године у годину бити све богатија, квалитетнија и посјећенија, те нагласио да ће док год буде могао, бранити праве традицоналне вриједости.

- Београд је град свих добрих људи и то нећемо мењати, али нећемо дозволити да нам се под неким плаштом или окриљем тих трендова који више нису опште прихваћени, чак и оданде где су настали, да нам овде трују наше друштво - навео је Шапић.

Манифестација "Београдски дани породице" почела је 13. априла и трајаће до 15. јуна.

Прошле године проглашена је за манифестацију од посебног значаја за град Београд, а један од њених важнијих дијелова је и Међународни дан продице који се обиљежава 15. маја.

У организацији града Београда програми се одржавају на Теразијама, Београдској тврђави, у Парку војводе Вука, Студентском парку, Кнез Михаиловој, а на тим локацијама постављено је 10 бина са двадесетак тематских садржаја.

Током манифестације наступају културно-умјетничка друштва, музичари и глумци. Биће одржане позоришне представе и уприличени спортски садржаји за све генерације.

У склопу манифестације одржаће се и већ традиционални догађаји као што су Карневал бродова, Улични карневал и Колективно вјенчање.

Биће организовано више од сто концерата класичне, џез, блуз и поп-рок музике, као и преко 50 биоскопских пројекција на отвореном и више од 30 позоришних представа.

Коментари 0
Повезане вијести
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  23h 54m
  4
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  21h 57m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  22h 44m
  10
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  6h 51m
  0
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  5h 31m
  0