Патријарх Порфирије грађанима Источног Сарајева: Чувајте православну вјеру

17.10.2021. 18:22
0
ИЗВОР: СРНА

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је окупљенима на Тргу Србија у Источном Сарајеву да треба да чувају православну вјеру и живе по њеним начелима.

- Она је увод у љубав, пут ка Богу, пут ка себи и другоме - истакао је патријарх Порфирије обраћајући се хиљадама становника Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије који су га дочекали на Тргу Србија.

Он је рекао да без живе јеванђељске вјере није могуће бити ни човјек, а камоли користити и умножавати дарове Божије које смо добили као појединци и као народ.

Патријарх Порфирије изразио је захвалност за присуство митрополитима дабробосанском Хризостому и црногорско-приморском Јоаникију, архијерејима, свештенству, представницима власти, као и вјерујућем народу.

- Господ ме је одредио да будем пастир своме народу, својој цркви, припадницима своје вјере, да свој народ водим у благодети Божијој како би упознавајући Бога, изграђујући јединство с њим у Цркви као тијелу Христовом, могао да буде насљедник царства небеског - рекао је патријарх српски.

Слика

Фото: Виво студио

Патријарх Порфирије изразио је радост што ће на Тргу бити изграђен православни храм, за који је рекао да треба да буде мјесто сабирања, молитве, врлине, изграђивања духовног здравља, на којем ће данас сабрани бити живи храм Христа и цркве његове.

Он је благословио окупљене, град, земљу и све људе који ту живе, те им пожелио мир.

Митрополит дабробосански Хризостом захвалио је патријарху што се одазвао позиву да посјети Сарајево и Источно Сарајево, наводећи да је најважнији сусрет човјека са човјеком, сусрет народа са својим патријархом, својим архијерејима.

- Ваша светости, овај народ је народ Светога Петра Дабробосанског, мученика, исповједника вјере, који је и у тежим приликама и неприликама свједочио вјеру у Христа Господа и у чему га ништа није могло поколебати - истакао је митрополит Hризостом и додао да овај народ зна пут и истину, и тај пут слиједи.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је патријарху Порфирију, митрополитима, владикама и свештенству за посјету Источном Сарајеву, као и свима који су доласком увеличали овај дан.

- Вјерујемо да ће молитве нашег патријарха довести да Источно Сарајево буде још боље него данас и да све своје грешке исправимо - рекао је Ћосић, а све присутне је поздравио и благословио архијерејски намјесник сарајевски Чедо Ђуреиновић.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: „Српском народу је потребан мир“ Патријарх Порфирије: „Српском народу је потребан мир“
Митрополит Хризостом: Истином ићи ка рјешењима Митрополит Хризостом: Истином ићи ка рјешењима
Патријарх Порфирије: Васкршњи пост да буде посвећен Косову и Метохији Патријарх Порфирије: Васкршњи пост да буде посвећен Косову и Метохији
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  10h 24m
  3
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  11h 52m
  0
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  9h 19m
  5
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  12h 52m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  6h 37m
  4