Patrijarh Porfirije građanima Istočnog Sarajeva: Čuvajte pravoslavnu vjeru

17.10.2021. 18:22
0
IZVOR: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenima na Trgu Srbija u Istočnom Sarajevu da treba da čuvaju pravoslavnu vjeru i žive po njenim načelima.

- Ona je uvod u ljubav, put ka Bogu, put ka sebi i drugome - istakao je patrijarh Porfirije obraćajući se hiljadama stanovnika Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije koji su ga dočekali na Trgu Srbija.

On je rekao da bez žive jevanđeljske vjere nije moguće biti ni čovjek, a kamoli koristiti i umnožavati darove Božije koje smo dobili kao pojedinci i kao narod.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost za prisustvo mitropolitima dabrobosanskom Hrizostomu i crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima, sveštenstvu, predstavnicima vlasti, kao i vjerujućem narodu.

- Gospod me je odredio da budem pastir svome narodu, svojoj crkvi, pripadnicima svoje vjere, da svoj narod vodim u blagodeti Božijoj kako bi upoznavajući Boga, izgrađujući jedinstvo s njim u Crkvi kao tijelu Hristovom, mogao da bude nasljednik carstva nebeskog - rekao je patrijarh srpski.

Slika

Foto: Vivo studio

Patrijarh Porfirije izrazio je radost što će na Trgu biti izgrađen pravoslavni hram, za koji je rekao da treba da bude mjesto sabiranja, molitve, vrline, izgrađivanja duhovnog zdravlja, na kojem će danas sabrani biti živi hram Hrista i crkve njegove.

On je blagoslovio okupljene, grad, zemlju i sve ljude koji tu žive, te im poželio mir.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom zahvalio je patrijarhu što se odazvao pozivu da posjeti Sarajevo i Istočno Sarajevo, navodeći da je najvažniji susret čovjeka sa čovjekom, susret naroda sa svojim patrijarhom, svojim arhijerejima.

- Vaša svetosti, ovaj narod je narod Svetoga Petra Dabrobosanskog, mučenika, ispovjednika vjere, koji je i u težim prilikama i neprilikama svjedočio vjeru u Hrista Gospoda i u čemu ga ništa nije moglo pokolebati - istakao je mitropolit Hrizostom i dodao da ovaj narod zna put i istinu, i taj put slijedi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je patrijarhu Porfiriju, mitropolitima, vladikama i sveštenstvu za posjetu Istočnom Sarajevu, kao i svima koji su dolaskom uveličali ovaj dan.

- Vjerujemo da će molitve našeg patrijarha dovesti da Istočno Sarajevo bude još bolje nego danas i da sve svoje greške ispravimo - rekao je Ćosić, a sve prisutne je pozdravio i blagoslovio arhijerejski namjesnik sarajevski Čedo Đureinović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Molebanom i litijom Istočno Novo Sarajevo obilježilo krsnu slavu (FOTO) Molebanom i litijom Istočno Novo Sarajevo obilježilo krsnu slavu (FOTO)
Patrijarh Porfirije: Riječ Crkve će uvijek biti otrežnjujuća i iscjeljujuća Patrijarh Porfirije: Riječ Crkve će uvijek biti otrežnjujuća i iscjeljujuća
Osveštani temelji i položen kamen temeljac priprate hrama u Ozerkovićima Osveštani temelji i položen kamen temeljac priprate hrama u Ozerkovićima
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  17h 24m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  17h 46m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  7h 52m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  16h 47m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  13h 43m
  0