Патријарх Порфирије: Људима дато јединство и различитост да би градили заједницу

12.07.2023. 17:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на Петровдан, Свету архијерејску литургију у храму Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру, а у бесједи је указао да су људима дати и јединство и различитост да би градили заједницу, заједницу са Богом и заједницу међусобно, да буду једно у Христу, као што су апостоли Петар и Павле једно у Христу.

- Од нас зависи да ли имамо повјерења у Бога или верујемо да можемо сами решавати личне, локалне и глобалне проблеме. Можемо ако пустимо благодат Божју да дејствује кроз нас. Али мора постојати вера која је темељ цркве. То је вера светих апостола Петра и Павла. Да будемо једно у Христу, вери, цркви, онда ћемо бити једно у свему - рекао је српски патријарх, који је освештао и славске дарове поводом храмовне славе.

Патријарх Порфирије је истакао да и поред тога што свако од нас има посебне и личне дарове и мисли различито, треба да има исти циљ – да буду једно у Христу.

- Бити једно у Христу, често говоримо, подразумева љубав, али та љубав није напросто обична емоција, не тиче се онога шта ко од нас осећа према другом, него јесте пре свега крст, који подразумева жртву, који подразумева одрицање, који подразумева поверење - навео је патријарх Порфирије.

Патријaрх српски је истакао да то значи повјерење најприје у Бога, а онда повјерење једних према другима, као и стрпљење, трпљење, како би благодат Божја учинила да кроз повјерење и трпљење будемо једно, јер имамо исти циљ.

- Бити једно у Христу не значи бити истоветан, напротив, значи по сваку цену развити свој таленат и свој дар. Другим речима, значи бити различит, али са крајњим циљем да будемо једно у Христу - рекао је српски патријарх, преноси ТВ Храм.

Патријарх Порфирије је додао да то важи за народ Божји, Христов, као и за све оне који имају Јеванђеље као правило и смисао свог живота и систем вриједности по којем се живи.

Српски патријарх указао је да често љиди инсистирају на слободи, али не оној која подразумијева унутрашњи преображај, стрпљење и одрицање од наметања своје острашћене воље и живота, него огољену појединачну слободу, која је манифестација самољубља, гордости, потребе да нам се диве, да "буде воља моја", а не Божја.

- Оче наш, да буде воља твоја. То подразумева љубав, веру поверење, стрпљење. Петар и Павле, били су толико различити, али су били једно у Христу, заједно чине цркву, јер их обједињује исти циљ – спасење у Христу. Нека Господ да да имамо, пре свега, поверење вере - рекао је патријарх Порфирије.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 50m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 6m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 22m
    3
  • Данас Марковдан
    13h 32m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 44m
    0