Патријарх Порфирије служио вечерње у Храму Светог Саве

22.04.2022. 21:23
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је на Велики петак вечерње у Храму Светог Саве, са изношењем плаштанице, која симболизује полагање Христа Спаситеља у гроб.

Уз појање стихире, патријарх Порфирије, уз саслужење братства Светосавског храма на Врачару и уз молитвено присуство епископа ремезијанског Стефана и бројних вјерника, служио је дио вечерње, када се износи и полаже плаштаница у Христов гроб.

Плаштаница ће се ту налазити до Пасхалне полуноћнице, када ће уз појање тропара бити унесена у Свети олтар и положена на Часну трпезу на којој остаје до оданија Пасхе.

Патријарх Порфирије је у бесједи рекао да је данас у исто вријеме највећи дан и бесмисла и смисла, и тријумф зла творевине Божије и љубави Божије у односу на своју творевину и да је данас човјек, као Божија творевина, убио онога који се зове један у тројици Бог и који је дошао међу људе.

- Данас се десила највећа трагедија и највећи промашај људског рода, али исто тако остварен највећи успјех и највећа побједа људског рода. Данас је читава творевина Божија суочена са спознајом шта је учинила себи. Данас људска природа, гледајући у очи свој највећи гријех, такође учествује у плачу - навео је патријарх Порфирије.

Српски патријарх истакао је да је гријех Великог петка, односно богоубиства највећи који је човјек могао да учини.

- Сви смо учесници највећег гријеха у историји људског постојања, а то је гријех богоубиства. Данас смо распели извор нашег живота, убили смисао свог постојања, одбацили онога без кога нисмо - рекао је српски патријарх, додајући да, срећом, ништа не завршава људском одлуком, него љубаваљу и промислом Божијим.

Његова светост је навео да Бог жели да се човјек спаси, те да је зато по промисли својом дошао међу људе и примио на себе све неправде свијета и крст, као симбол свих неправди и зала које људи њему чине, као и једни према другима.

Патријарх је навео да је Христос све то побиједио и отворио пут у Царство небеско, те на себе преузео све људске гријехе, због чега данас хришћани осјећају најдубљу тугу, која је у ствари радосна туга, јер је у крсту побједа и вакрсење.

Српски патријарх каже да сваки човјек може бити један од два разбојника, који су били разапети са Христом, од којих га је један вријеђао, а други му рекао да га помене у Царству небеском.

- Нема међу нама онога који га не распиње сваког пута када чинимо гријех, судимо једни другима, чинимо раврат, љубомору, ружно говоримо. Али, можемо бити онај други разбојник да пожелимо да будемо са Христом. Бог нас не заборавља и неће! Да искрено завапимо – "Господе, сјети нас се у Царству своме!". Онда ће наш живот бити испуњен миром и радошћу - рекао је српски патријарх.

Српска православна црква данас обиљежава Велики петак - дан када је Исус Христос страдао на крсту.

Велики петак је најтужнији дан у години и тог дана црквена звона не звоне, већ се почетак службе у храмовима означава клепеталима, ударцима дрвеним батовима у дрвену плочу.

Вечерња служба Великог петка служи се у трећи час дана, односно у вријеме распећа Исуса Христа.

Српска православна црква прославиће у недјељу, 24. априла, највећи хришћански празник - Васкрс.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Започети радови на обнови Храма Светог Саве у Завидовићима Започети радови на обнови Храма Светог Саве у Завидовићима
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    16h 42m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    14h 11m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    13h 29m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    8h 25m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    4h 37m
    0