Патроле полиције чуваће повратнике

02.02.2024. 08:45
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Напади на малобројне српске повратнике у ФБиХ су све учесталији, а комисија коју је још у септембру прошле године формирао Парламент БиХ с циљем да предложи мјере за заштиту и безбједност те популације при крају је свог посла, а један од њихових приједлога биће појачано присуство полиције у ризичним подручјима.

Представнички дом Парламента БиХ је у другој половини септембра 2023.  формирао комисију која је, како је тада саопштено, требало да у року од 45 дана предложи мјере за заштиту и безбједност повратника. Тај рок је одавно прошао, а чланови комисије наводе да ће ускоро предложити мјере за заштиту и безбједност повратника.

- На посљедњем састанку, који је одржан прије три дана, представници министарстава унутрашњих послова изнијели су податке о нападима. Нажалост, у БиХ се статистички не могу пратити сви ти напади јер судови не препознају нападе на повратнике као посебну врсту случајева. Договорили смо се да у том правцу урадимо одређене измјене како бисмо имали прецизне податке о нападима на повратнике - рекао је “Гласу” посланик листе “За правду и ред” Ненад Грковић који је члан комисије.

Након што добију те податке, наглашава Грковић, урадиће анализу на основу које ће видјети у којем подручју се напади најчешће дешавају.

- Веома брзо, вјерујем већ за неких десетак дана, са представницима министарстава унутрашњих послова предложићемо Парламенту шта је потребно урадити да би повратници били заштићени. На састанцима је инсистирано да повратнике не дијеле по ентитетима, јер је то најосјетљивија и најрањивија категорија људи. Све треба подједнако да их заштитимо - казао је Грковић који нападе на повратнике у БиХ оцјењује као прелијевање проблема из једног у други ентитет.

Како сада ствари стоје, Грковић наглашава да ће највјероватније тражити појачану контролу полиције у повратничким подручјима.

- Оно што је примијећено јесте да на поједине датуме долази до већег броја напада на повратнике. Тражићемо од министарстава унутрашњих послова да шаљу патролу у та насаљена повратничка мјеста у вријеме тих датума. Тиме ћемо превентивно дјеловати - казао је Грковић и додао да су им из полиције саопштили да ће они и ван тих периода обилазити повратнике те разговарати с њима како би се они осјећали безбједније.

И посланик СНСД-а Мирослав Вујичић, који је члан поменуте комисије, наводи да су повратници годинама изложени нападима, али да су они учесталији у ФБиХ.

- И посљедњи случај напада десио се у мјесној заједници Тумаре у Лукавцу. Тамо је чак и једна од српских повратница нестала и ми отворено сумњамо да је убијена. Такође, имовина српских повратника све учесталија је мета напада. Томе је потребно стати у крај. Надам се да ћемо ускоро предложити мјере које ће унаприједити права свих повратника у БиХ - казао је “Гласу” Вујичић и поручио да је потребно створити позитивну климу за опстанак свих повратника у БиХ јер они живе у јако тешким условима.

Српска повратница у мјесној заједници Тумаре Радмила Симић физички је нападнута претходних дана на кућном прагу, о чему је 26. јануара обавијештена и полиција, која је извршила увиђај, али починиоца није пронашла. Такође, у Тумарама је 30. јула прошле године нестала Јованка Ђурић (89) која до данас није пронађена. Прије три године нестао је Србин повратник у насеље Комари, мјесна заједница Милино Село, а 2022. године Васкрсије Тубић из Доње Бријеснице код Лукавца.

Забрињавајући бројеви

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је да је забрињавајуће што се на истим подручјима понављају напади на српске повратнике у ФБиХ.

- То је углавном на Озрену, у Мостару, Сарајеву и Бихаћу. Само у прошлој години десило се 65 напада на српске повратнике у ФБиХ, а ове године их већ имамо девет. То је аларм за узбуну. Полиција треба да обилази и цркве и гробља јер се и тамо дешавају напади, али и оне удаљене куће у појединим мјестима гдје су се вратили Срби - рекао је “Гласу” Радановић и додао да полиција у ФБиХ мора да почне да кажњава починиоце тих кривичних дјела и тиме пошаље јасну поруку да напад на повратнике неће толерисати.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Citalac 02.02.2024. 18:53
    Ako ce Srpske povratnike u federaciju bih cuvati federalna policija a i vrapci na grani znaju da nece, onda Srpski povratnici nemaju tu sta da traze, nego im je bolje da se odmah pokupe i bjeze dok im je glava na ramenima.Zato ovi iz federacije masovno dolaze u Republiku Srpsku kupuju stanove,bahate se I ponasaju se slobodnije neko Srbi koji zive u Republici Srpskoj.Zalosno!!
Повезане вијести
Напад на српску повратницу изазвао страх код малобројних Срба Напад на српску повратницу изазвао страх код малобројних Срба
Опљачкане још двије куће српских повратника у Љубожди Опљачкане још двије куће српских повратника у Љубожди
Подметнут пожар на кући Срба повратника код Пећи Подметнут пожар на кући Срба повратника код Пећи
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 25m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 21m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 25m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 18m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 9m
    0