ПДП: Омогућити бесплатне гинеколошке прегледе незапосленим женама

24.09.2020. 12:26
0
ИЗВОР: Катера

Клуб одборника Партије демократског прогреса (ПДП) на иницијативу Форума жена ове партије поднијеће на сутрашњој сједници Скупштине општине Пале амандман  за плаћање партиципације комплетног годишњег гинеколошког прегледа за све незапослене жене из ове општине.

Према ријечима предсједнице Форума жена ПДП-а Марине Благојевић, на евиденцији Бироа за незапослене општине Пале налази се 1.440 жена, а општину Пале би рјешавање овог питања на годишњем нивоу коштало 18.000 КМ.

- Партиципација за гинеколошки преглед по особи у Дому здравља Пале кошта 12.50 КМ, што значи да би за општину Пале то био издатак од 18.000 КМ на годишњем нивоу. Сматрамо да то није велики трошак и вјерујемо да ће одборници на сутрашњој сједници скупштине подржати овај амандман – каже Благојевићева.

Благојевићева каже да ће одборници ПДП-а тражити да се ребалансом буџета за ову годину уврсти износ од 4.500 КМ за плаћање партиципације до краја текуће године, али и да се партиципација уврсти у буџет општине и за наредне године. 

- Сматрамо да ћемо на овај начин подићи свијест о здравственој култури на простору општине Пале и да ћемо женама, које до сада нису биле у могућности да плате гинеколошки преглед, омогућити да бесплатно воде рачуна о свом здрављу – каже  Благојевићева.

Она истиче да ова пракса није била присутна у ранијем периоду и претходним властима у општини Пале, али да је постојала иницијатива која је наишла на подршку садашње власти о бесплатним прегледима дојке у Дому здравља Пале.

- Мислимо да у општини Пале постоји доста новца који се троши на ствари које нису приоритет, а у крајњем случају, општина је ту да би служила грађанима и грађани су ти који доносе новац општини – додаје Благојевићева.

Слика

Члан Форума жена ПДП-а Пале Даница Лучић новинарима је рекла да ће се један од циљева ове партије у наредном периоду односити на заштиту здравља становништва општине Пале.

- Ова иницијатива је први корак и представљаће нову ставку у буџету општине Пале, која ће се звати „Заштита здравља становништва“. Тиме ће се омогућити средства за финансирање гинеколошких и прегледа дојке, те се створити услови за рано откривање карцинома на грлићу материце или дојке – каже Лучићева.

Према њеним ријечима, други корак би био дентално здравље, те да се социјалним категоријама становништва омогуће средства за дентално лијечење.

- Трећи корак би се односио на бесплатан превоз до болнице „Србија“ свих грађана који се упућују на специјалистичке прегледе у болницу. То би био један крупан и велики циљ наше партије, којим желимо да омогућимо приступ у лијечењу свим категоријама нашег становништва  - додаје Лучићева.

Карцином грлића материце је малигни епителни тумор локализован на порцији материце или у цервикалном каналу. Најчешће се јавља код жена прије менопаузе, између 35. и 49. године живота. Послије рака дојке, то је други најчешћи облик рака код жена.

Видео: ОСМ ТВ




Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 20m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 35m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 45m
    0