PDP: Omogućiti besplatne ginekološke preglede nezaposlenim ženama

24.09.2020. 12:26
0
IZVOR: Katera

Klub odbornika Partije demokratskog progresa (PDP) na inicijativu Foruma žena ove partije podnijeće na sutrašnjoj sjednici Skupštine opštine Pale amandman  za plaćanje participacije kompletnog godišnjeg ginekološkog pregleda za sve nezaposlene žene iz ove opštine.

Prema riječima predsjednice Foruma žena PDP-a Marine Blagojević, na evidenciji Biroa za nezaposlene opštine Pale nalazi se 1.440 žena, a opštinu Pale bi rješavanje ovog pitanja na godišnjem nivou koštalo 18.000 KM.

- Participacija za ginekološki pregled po osobi u Domu zdravlja Pale košta 12.50 KM, što znači da bi za opštinu Pale to bio izdatak od 18.000 KM na godišnjem nivou. Smatramo da to nije veliki trošak i vjerujemo da će odbornici na sutrašnjoj sjednici skupštine podržati ovaj amandman – kaže Blagojevićeva.

Blagojevićeva kaže da će odbornici PDP-a tražiti da se rebalansom budžeta za ovu godinu uvrsti iznos od 4.500 KM za plaćanje participacije do kraja tekuće godine, ali i da se participacija uvrsti u budžet opštine i za naredne godine. 

- Smatramo da ćemo na ovaj način podići svijest o zdravstvenoj kulturi na prostoru opštine Pale i da ćemo ženama, koje do sada nisu bile u mogućnosti da plate ginekološki pregled, omogućiti da besplatno vode računa o svom zdravlju – kaže  Blagojevićeva.

Ona ističe da ova praksa nije bila prisutna u ranijem periodu i prethodnim vlastima u opštini Pale, ali da je postojala inicijativa koja je naišla na podršku sadašnje vlasti o besplatnim pregledima dojke u Domu zdravlja Pale.

- Mislimo da u opštini Pale postoji dosta novca koji se troši na stvari koje nisu prioritet, a u krajnjem slučaju, opština je tu da bi služila građanima i građani su ti koji donose novac opštini – dodaje Blagojevićeva.

Slika

Član Foruma žena PDP-a Pale Danica Lučić novinarima je rekla da će se jedan od ciljeva ove partije u narednom periodu odnositi na zaštitu zdravlja stanovništva opštine Pale.

- Ova inicijativa je prvi korak i predstavljaće novu stavku u budžetu opštine Pale, koja će se zvati „Zaštita zdravlja stanovništva“. Time će se omogućiti sredstva za finansiranje ginekoloških i pregleda dojke, te se stvoriti uslovi za rano otkrivanje karcinoma na grliću materice ili dojke – kaže Lučićeva.

Prema njenim riječima, drugi korak bi bio dentalno zdravlje, te da se socijalnim kategorijama stanovništva omoguće sredstva za dentalno liječenje.

- Treći korak bi se odnosio na besplatan prevoz do bolnice „Srbija“ svih građana koji se upućuju na specijalističke preglede u bolnicu. To bi bio jedan krupan i veliki cilj naše partije, kojim želimo da omogućimo pristup u liječenju svim kategorijama našeg stanovništva  - dodaje Lučićeva.

Karcinom grlića materice je maligni epitelni tumor lokalizovan na porciji materice ili u cervikalnom kanalu. Najčešće se javlja kod žena prije menopauze, između 35. i 49. godine života. Poslije raka dojke, to je drugi najčešći oblik raka kod žena.

Video: OSM TV




Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    13h 30m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 26m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    12h 30m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    9h 23m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    11h 20m
    0