Пећина Мокрањска Миљацка до краја године биће проглашена заштићеним подручјем

11.10.2021. 10:12
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Пећина Мокрањска Миљацка код Пала и станиште Гостиљ на планини Озрен до краја године биће проглашени заштићеним подручјима, казали су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

У министарству истичу да је Република Српска надалеко чувена по природним богатствима, а заштићена подручја су од великог значаја за цјелокупно друштво.

- Основни циљ је сачувати природу, зато ће споменик природе “Пећина Мокрањска Миљацка” бити заштићен како би се очувала репрезентативна спелеолошка, геолошка и хидрогеолошка обиљежја овог подручја - рекли су у овом министарству.

Додали су да је покретање иницијативе града Добоја за заштиту Гостиља засновано на чињеници да је брање траве иве на Озрену увршћено на Унескову листу нематеријалне културне баштине. На Гостиљу се, истичу у министарству, повремено окупља више хиљада људи, због чега је заштита овог подручја неизбјежна како би се станиште ове љековите траве очувало.

- Наша природа је толико богата да би било оптимално да до 2025. године буде заштићено од 15 до 20 одсто укупне површине Српске, јер потенцијал за то заиста постоји - нагласили су у министарству.

Из Туристичке организације Републике Српске (ТОРС) истакли су да свако заштићено природно подручје, културно мјесто или споменик представља велики значај како за друштво и будуће генерације, тако и за туризам у Српској.

- Заштићено подручје потребно је штитити и бринути о њему, а кроз категорије заштите указује нам се могућност и прилика организоване туристичке посјете, презентовања љепота наше земље, са циљем да се привуче већи број туриста - нагласили су из ТОРС-а.

Додали су да заштићени локалитети чине већ развијене туристичке дестинације програмски богатијим.

Пећина Мокрањска Миљацка једна је од најдужих до сада истражених пећина у БиХ, а будући споменик природе биће повјерен на управљање Шумском газдинству “Јахорина” Пале у којем су казали да ће заштита овог природног богатства омогућити несметано одвијање природних процеса у њој.

- За разлику од осталих туристички уређених спелеолошких објеката, захтјева много већу пажњу. Пећина је скоро читавим дијелом под водом, али у вријеме када је могуће организовати посјете туриста неопходна је адекватна опрема која ће спријечити било које нежељене посљедице по безбједност посјетилаца - казао је технички директор ШГ “Јахорина” Немања Милинковић.

Традиционална манифестација “Брање траве иве на Озрену” која се организује на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља окупља сваке године више стотина заљубљеника у природу. Директор Туристичке организације у Добоју Вања Вановац казао је за “Глас Српске” да је битно да се заштити станиште Гостиљ како би се очувало то благо природе.

- Брање траве иве увршћено је на Унескову листу нематеријалне баштине, али је и битно да се не нарушава биљна култура на Гостиљу - казао је Вановац.

Површина

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију казали су да је у Српској под заштитом више од 53.000 хектара, односно 2,17 одсто територије.

- Заштићено је 29 подручја међу којима су два резервата природе, три национална парка, 15 споменика природе, два заштићена станишта, четири парка природе и три подручја са одрживим коришћењем природних ресурса - рекли су у министарству.

Коментари 0
Повезане вијести
Пећина Мокрањска Миљацка проглашена спомеником природе у Српској Пећина Мокрањска Миљацка проглашена спомеником природе у Српској
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 18m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 13m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 1m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 7m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 35m
    0