Пећина Мокрањска Миљацка проглашена спомеником природе у Српској

12.01.2022. 12:38
0
ИЗВОР: СРНА

Проглашењем Споменика природе "Пећина Мокрањска Миљацка" и Заштићеног станишта "Гостиљ", Република Српска укупно има 31 заштићено подручје чија се површина простире на 53.343 хектара или 2,17 одсто укупне територије Српске.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је Срни да је Влада крајем децембра ставила под заштиту два поменута подручја с циљем очувања овог природног насљеђа.

- Споменик природе "Пећина Мокрањска Миљацка" простире се на подручју општине Пале у укупној површини од 190 хектара, а управљање се повјерава Јавном предузећу "Шуме Републике Српске", односно Шумском газдинству "Јахорина" Пале - рекла је Голићева.

Овај споменик природе, навела је Голићева, ставља се под заштиту ради очувања репрезентативних геоморфолошких, геолошких и хидрогеолошких обиљежја.

- Пећински систем на извору Мокрањске Миљацке је разгранат, подземни облик карстног рељефа, са укупном дужином канала од око седам километара, која је стављају на друго мјесто од свих истраживаних пећина у Републици Српској - навела је Голићева.

Пећина је хидролошки активна, а подземни водени ток истиче на улазу у пећину формирајући површински ток - Мокрањску Миљацку.

На овом локалитету пронађена су два палеонтолошка налаза, лобања пећинског медвједа и лобања дабра, а од пећинске фауне значајно је откриће нове врсте паука - пећинског паука косца.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 24m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 38m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 45m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 33m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 0m
    0