Пећина Мокрањска Миљацка проглашена спомеником природе у Српској

12.01.2022. 12:38
0
ИЗВОР: СРНА

Проглашењем Споменика природе "Пећина Мокрањска Миљацка" и Заштићеног станишта "Гостиљ", Република Српска укупно има 31 заштићено подручје чија се површина простире на 53.343 хектара или 2,17 одсто укупне територије Српске.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је Срни да је Влада крајем децембра ставила под заштиту два поменута подручја с циљем очувања овог природног насљеђа.

- Споменик природе "Пећина Мокрањска Миљацка" простире се на подручју општине Пале у укупној површини од 190 хектара, а управљање се повјерава Јавном предузећу "Шуме Републике Српске", односно Шумском газдинству "Јахорина" Пале - рекла је Голићева.

Овај споменик природе, навела је Голићева, ставља се под заштиту ради очувања репрезентативних геоморфолошких, геолошких и хидрогеолошких обиљежја.

- Пећински систем на извору Мокрањске Миљацке је разгранат, подземни облик карстног рељефа, са укупном дужином канала од око седам километара, која је стављају на друго мјесто од свих истраживаних пећина у Републици Српској - навела је Голићева.

Пећина је хидролошки активна, а подземни водени ток истиче на улазу у пећину формирајући површински ток - Мокрањску Миљацку.

На овом локалитету пронађена су два палеонтолошка налаза, лобања пећинског медвједа и лобања дабра, а од пећинске фауне значајно је откриће нове врсте паука - пећинског паука косца.

Коментари 0
Повезане вијести
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Најчитаније
 • Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
  20h 35m
  0
 • Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
  14h 13m
  0
 • Изгорио помоћни објекат у Булозима
  20h 49m
  0
 • Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
  20h 40m
  2
 • Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
  9h 39m
  6