Pećina Mokranjska Miljacka do kraja godine biće proglašena zaštićenim područjem

11.10.2021. 10:12
0
IZVOR: glassrpske.com

Pećina Mokranjska Miljacka kod Pala i stanište Gostilj na planini Ozren do kraja godine biće proglašeni zaštićenim područjima, kazali su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U ministarstvu ističu da je Republika Srpska nadaleko čuvena po prirodnim bogatstvima, a zaštićena područja su od velikog značaja za cjelokupno društvo.

- Osnovni cilj je sačuvati prirodu, zato će spomenik prirode “Pećina Mokranjska Miljacka” biti zaštićen kako bi se očuvala reprezentativna speleološka, geološka i hidrogeološka obilježja ovog područja - rekli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da je pokretanje inicijative grada Doboja za zaštitu Gostilja zasnovano na činjenici da je branje trave ive na Ozrenu uvršćeno na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine. Na Gostilju se, ističu u ministarstvu, povremeno okuplja više hiljada ljudi, zbog čega je zaštita ovog područja neizbježna kako bi se stanište ove ljekovite trave očuvalo.

- Naša priroda je toliko bogata da bi bilo optimalno da do 2025. godine bude zaštićeno od 15 do 20 odsto ukupne površine Srpske, jer potencijal za to zaista postoji - naglasili su u ministarstvu.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) istakli su da svako zaštićeno prirodno područje, kulturno mjesto ili spomenik predstavlja veliki značaj kako za društvo i buduće generacije, tako i za turizam u Srpskoj.

- Zaštićeno područje potrebno je štititi i brinuti o njemu, a kroz kategorije zaštite ukazuje nam se mogućnost i prilika organizovane turističke posjete, prezentovanja ljepota naše zemlje, sa ciljem da se privuče veći broj turista - naglasili su iz TORS-a.

Dodali su da zaštićeni lokaliteti čine već razvijene turističke destinacije programski bogatijim.

Pećina Mokranjska Miljacka jedna je od najdužih do sada istraženih pećina u BiH, a budući spomenik prirode biće povjeren na upravljanje Šumskom gazdinstvu “Jahorina” Pale u kojem su kazali da će zaštita ovog prirodnog bogatstva omogućiti nesmetano odvijanje prirodnih procesa u njoj.

- Za razliku od ostalih turistički uređenih speleoloških objekata, zahtjeva mnogo veću pažnju. Pećina je skoro čitavim dijelom pod vodom, ali u vrijeme kada je moguće organizovati posjete turista neophodna je adekvatna oprema koja će spriječiti bilo koje neželjene posljedice po bezbjednost posjetilaca - kazao je tehnički direktor ŠG “Jahorina” Nemanja Milinković.

Tradicionalna manifestacija “Branje trave ive na Ozrenu” koja se organizuje na praznik Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja okuplja svake godine više stotina zaljubljenika u prirodu. Direktor Turističke organizacije u Doboju Vanja Vanovac kazao je za “Glas Srpske” da je bitno da se zaštiti stanište Gostilj kako bi se očuvalo to blago prirode.

- Branje trave ive uvršćeno je na Uneskovu listu nematerijalne baštine, ali je i bitno da se ne narušava biljna kultura na Gostilju - kazao je Vanovac.

Površina

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kazali su da je u Srpskoj pod zaštitom više od 53.000 hektara, odnosno 2,17 odsto teritorije.

- Zaštićeno je 29 područja među kojima su dva rezervata prirode, tri nacionalna parka, 15 spomenika prirode, dva zaštićena staništa, četiri parka prirode i tri područja sa održivim korišćenjem prirodnih resursa - rekli su u ministarstvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pećina Mokranjska Miljacka proglašena spomenikom prirode u Srpskoj Pećina Mokranjska Miljacka proglašena spomenikom prirode u Srpskoj
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    17h 58m
    1
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    21h 46m
    4
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 51m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    7h 15m
    0
  • NBA igraču doživotna suspenzija
    20h 8m
    0