Pećina Mokranjska Miljacka proglašena spomenikom prirode u Srpskoj

12.01.2022. 12:38
0
IZVOR: SRNA

Proglašenjem Spomenika prirode "Pećina Mokranjska Miljacka" i Zaštićenog staništa "Gostilj", Republika Srpska ukupno ima 31 zaštićeno područje čija se površina prostire na 53.343 hektara ili 2,17 odsto ukupne teritorije Srpske.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je Srni da je Vlada krajem decembra stavila pod zaštitu dva pomenuta područja s ciljem očuvanja ovog prirodnog nasljeđa.

- Spomenik prirode "Pećina Mokranjska Miljacka" prostire se na području opštine Pale u ukupnoj površini od 190 hektara, a upravljanje se povjerava Javnom preduzeću "Šume Republike Srpske", odnosno Šumskom gazdinstvu "Jahorina" Pale - rekla je Golićeva.

Ovaj spomenik prirode, navela je Golićeva, stavlja se pod zaštitu radi očuvanja reprezentativnih geomorfoloških, geoloških i hidrogeoloških obilježja.

- Pećinski sistem na izvoru Mokranjske Miljacke je razgranat, podzemni oblik karstnog reljefa, sa ukupnom dužinom kanala od oko sedam kilometara, koja je stavljaju na drugo mjesto od svih istraživanih pećina u Republici Srpskoj - navela je Golićeva.

Pećina je hidrološki aktivna, a podzemni vodeni tok ističe na ulazu u pećinu formirajući površinski tok - Mokranjsku Miljacku.

Na ovom lokalitetu pronađena su dva paleontološka nalaza, lobanja pećinskog medvjeda i lobanja dabra, a od pećinske faune značajno je otkriće nove vrste pauka - pećinskog pauka kosca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    11h 23m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 56m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    22h 37m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    9h 37m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    7h 27m
    0