Пет кључних порука Путиновог првог великог говора од почетка руске војне офанзиве на Украјину

18.06.2022. 12:57
0
ИЗВОР: novosti.rs

Руски предсједник Владимир Путин одржао је велики говор, први од почетка руске војне офанзиве на Украјину, у коме је изнио поглед на будућност Русије и свијета.

1. Стари свјетски поредак је нестао са вјетром

- Када су САД прогласиле побједу у Хладном рату, Американци су себе прогласили „божјим гласницима на земљи“, са интересима које треба сматрати светим и без обавеза - рекао је Путин присутнима на СПИЕФ-у.

- Од тада су се појавили нови центри моћи, који имају право да штите сопствене системе, економске моделе и суверенитет. Ове заиста револуционарне, тектонске промјене у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа су фундаменталне, кључне и неумољиве - рекао је Путин.

- И погрешно је сугерисати да се може сачекати вријеме турбулентних промјена и да ће се ствари вратити у нормалу, да ће све бити како је било. Неће – додао је Путин.

2. Антируске санкције су се вратиле Западу

Када су САД и њихови савезници покренули кампању да „откажу“ Русију због сукоба у Украјини, надали су се да ће сломити и поткопати руску економију и друштво. Умјесто тога, санкције су налетјеле на њихове креаторе, погоршавајући социјалне и економске проблеме, подижући цијену хране, струје и горива и нарушавајући квалитет живота широм Запада, али посебно у Европи.

- Европска унија је потпуно изгубила политички суверенитет, а њене бирократске елите плешу на туђу мелодију, прихватајући све што им се каже одозго, наносећи штету сопственом становништву и сопственој економији - рекао је Путин.

- Грађани ЕУ ће платити цијену за одлуке одвојене од стварности и донијете противне здравом разуму, пошто би директни губици само од санкција могли да премаше 400 милијарди долара за годину дана – додао је Путин.

3. Цијене енергије и инфлација су сами себи наметнути

- Окривљавање Русије за високе цијене енергената и инфлацију на Западу – „Путиново повећање цена“, како је то рекла Бијела кућа је „глупост“ и „дизајнирана за људе који не умију да читају и пишу - рекао је руски предсједник.

- Не кривите нас, кривите себе - рекао је Путин.

Према ријечима руског лидера, „слијепо вјеровање ЕУ у обновљиве изворе“ и одустајање од дугорочних уговора о природном гасу са Русијом довели су до скока цијена енергената прошле године. У међувремену, и САД и ЕУ су се позабавиле пандемијом Ковида-19 штампајући трилионе долара и евра.

4. Запад чека промјена елите

Политика коју спроводе лидери ЕУ и САД погоршавају неједнакости и подјеле у њиховим друштвима, не само у смислу благостања, већ и у смислу вриједности и оријентације различитих група, рекао је Путин.

- Оваква одвојеност од стварности, од захтјева друштва, неминовно ће довести до налета популизма и раста радикалних покрета, до озбиљних друштвених и економских промјена, до деградације и, у блиској будућности, до смејне елита - рекао је руски лидер.

5. Уцјене не дјелују на праве лидере

- Нећу рећи ништа ново ако подсјетим да се сви који желе да наставе да сарађују с Русијом излажу отвореном притиску Сједињених Америчких Држава и Европе. Понекад долази чак и до директних пријетњи, али ипак такве уцјене мало значе када је ријеч о земљама на чијем су челу прави лидери који јасно разумију гдје су туђи, а гдје национални, сопствени интереси - нагласио је Путин.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 24m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 38m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 28m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 53m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 26m
    0