Pet ključnih poruka Putinovog prvog velikog govora od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu

18.06.2022. 12:57
0
IZVOR: novosti.rs

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je veliki govor, prvi od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, u kome je iznio pogled na budućnost Rusije i svijeta.

1. Stari svjetski poredak je nestao sa vjetrom

- Kada su SAD proglasile pobjedu u Hladnom ratu, Amerikanci su sebe proglasili „božjim glasnicima na zemlji“, sa interesima koje treba smatrati svetim i bez obaveza - rekao je Putin prisutnima na SPIEF-u.

- Od tada su se pojavili novi centri moći, koji imaju pravo da štite sopstvene sisteme, ekonomske modele i suverenitet. Ove zaista revolucionarne, tektonske promjene u geopolitici, globalnoj ekonomiji, u tehnološkoj sferi, u čitavom sistemu međunarodnih odnosa su fundamentalne, ključne i neumoljive - rekao je Putin.

- I pogrešno je sugerisati da se može sačekati vrijeme turbulentnih promjena i da će se stvari vratiti u normalu, da će sve biti kako je bilo. Neće – dodao je Putin.

2. Antiruske sankcije su se vratile Zapadu

Kada su SAD i njihovi saveznici pokrenuli kampanju da „otkažu“ Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, nadali su se da će slomiti i potkopati rusku ekonomiju i društvo. Umjesto toga, sankcije su naletjele na njihove kreatore, pogoršavajući socijalne i ekonomske probleme, podižući cijenu hrane, struje i goriva i narušavajući kvalitet života širom Zapada, ali posebno u Evropi.

- Evropska unija je potpuno izgubila politički suverenitet, a njene birokratske elite plešu na tuđu melodiju, prihvatajući sve što im se kaže odozgo, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu i sopstvenoj ekonomiji - rekao je Putin.

- Građani EU će platiti cijenu za odluke odvojene od stvarnosti i donijete protivne zdravom razumu, pošto bi direktni gubici samo od sankcija mogli da premaše 400 milijardi dolara za godinu dana – dodao je Putin.

3. Cijene energije i inflacija su sami sebi nametnuti

- Okrivljavanje Rusije za visoke cijene energenata i inflaciju na Zapadu – „Putinovo povećanje cena“, kako je to rekla Bijela kuća je „glupost“ i „dizajnirana za ljude koji ne umiju da čitaju i pišu - rekao je ruski predsjednik.

- Ne krivite nas, krivite sebe - rekao je Putin.

Prema riječima ruskog lidera, „slijepo vjerovanje EU u obnovljive izvore“ i odustajanje od dugoročnih ugovora o prirodnom gasu sa Rusijom doveli su do skoka cijena energenata prošle godine. U međuvremenu, i SAD i EU su se pozabavile pandemijom Kovida-19 štampajući trilione dolara i evra.

4. Zapad čeka promjena elite

Politika koju sprovode lideri EU i SAD pogoršavaju nejednakosti i podjele u njihovim društvima, ne samo u smislu blagostanja, već i u smislu vrijednosti i orijentacije različitih grupa, rekao je Putin.

- Ovakva odvojenost od stvarnosti, od zahtjeva društva, neminovno će dovesti do naleta populizma i rasta radikalnih pokreta, do ozbiljnih društvenih i ekonomskih promjena, do degradacije i, u bliskoj budućnosti, do smejne elita - rekao je ruski lider.

5. Ucjene ne djeluju na prave lidere

- Neću reći ništa novo ako podsjetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i do direktnih prijetnji, ali ipak takve ucjene malo znače kada je riječ o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumiju gdje su tuđi, a gdje nacionalni, sopstveni interesi - naglasio je Putin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    20h 54m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 38m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    14h 23m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    11h 22m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    11h 28m
    0