Пет савјета за припрему аутомобила прије поласка на годишњи одмор

05.06.2019. 19:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Почетком прољећа крећемо и са планирањем продужених викенда и љетних годишњих одмора. У питању су и краћа или дужа путовања на која ћемо се упутити аутомобилом. Пуно је локација које треба посјетити, али прије него што сипамо гориво и сједнемо за волан, треба се побринути да је наш аутомобил у одличној форми.

Највећи дио одржавања аутомобила и припреме за љетну сезону и сезону путовања можете одрадити сами. На тај начин се може прилично уштедјети. Сву потребну ауто–мото опрему можете провјерити и на интернету.

Важно је да уочи путовања провјерите и припремите свој аутомобил како би пут био удобан и сигуран. Ево неколико једноставних савјета који вам могу олакшати припреме.

Провјерите датум на акумулатору

Већину возача брине да ће акумулатор отказати у хладнијим мјесецима. Међутим, они заправо нису свјесни да је вјероватније да ће акумулатор заказати баш на великим љетњим врућинама. Ако вам је акумулатор старији од три године, тестирајте га. Наравно, још је боље ако услови дозвољавају, превентивно купити нови. Акумулатор старији од три године ће сасвим сигурно убрзо бити потребно замијенити, а посљедња ствар коју желите је да по екстремним врућинама запнете негдје на путу.

Монтирајте љетне гуме

Никако није добра идеја у љетним мјесецима возити ауто са зимским гумама. То чак и ако не планирате на далеко путовање аутомобилом. Високе температуре утичу на квалитет гума, а посљедично и на сигурност вожње. Тако да је изузетно важно љети возити с летним гумама. Можете евентуално размислити о универзалним гумама. Међутим, препорука стручњака иде дефинитивно у смјеру коришћења зимских гума у зимским, а љетних гума у љетним мјесецима.

Осим одговарајућих сезонских гума, прије поласка на пут аутомобилом, обавезно провјерите у каквом је стању резервна гума у аутомобилу, провјерите да ли имате сав алат за замјену гуме на располагању и утврдите градиво замјене, односно монтаже резервне гуме.

Размислите о GPS путној навигацији

У зависности од дужине пута на који се спремате, колико често сте возили том рутом и колико се добро сналазите у навигацији, размислите о бирању GPS путне навигације, која вам може дословно спасити живот. За помоћ у навигацији можете користити и свој паметни телефон. Међутим, онда обавезно морате при руци имати све потребне прикључке, пуњаче, као и сталак за мобилни телефон.

Замијените филтере ваздуха и провјерите рад клима уређаја

Вожња у љетњим мјесецима може бити несносна без функционалног клима уређаја. Прије одласка на пут обавезно провјерите исправност клима уређаја – допуните расхладну течност, по потреби направите дезинфекцију вентилације, урадите редовну замјену филтера унутрашњости и обезбиједите пријатан ваздух за вријеме свог путовања.

Пакујте се паметно, ако је потребно уложите у квалитетне кровне кутије

Када се спремамо за путовање аутомобилом лако је занијети се и спаковати брдо ствари. Поготово под претпоставком да путујемо аутомобилом и да мјеста има напретек. Истина је најчешће дијаметрално супротна. Зато, чак и када на пут идемо аутомобилом треба се паковати рационално и практично. Не заборавите да ћете претрпаност аутомобила итекако осјетити на рачуну за гориво. Ако вам треба додатног простора размислите о набавци кровних кутија и различитих кровних носача. Посебно су практични за све оне који воле активан одмор и са собом планирају да носе спортску опрему попут бицикла или кајака.

Нека аутомобил блиста споља и изнутра

Прије самог одласка на пут, оперите аутомобил и очистите унутрашњост. Пут ће вам бити далеко пријатнији без претјераног нереда, а сигурно ћете, зависно од дужине пута, довољно запрљати аутомобил док не дођете на одредиште. Ако ће пут бити јако дуг, припремите преносни фрижидер за пиће и неколико основних намирница. Импровизујте малу канту за смеће унутар аутомобила (практично вам може послужити и нека од пластичних посуда које иначе користите у кухињи), припремите довољно ситног новца који ће вам можда затребати на путу за плаћање разних услуга на стајалиштима или бензинским пумпама. Добро очистите свјетла и фарове и обавезно провјерите имате ли комплетну кутију прве помоћи, троугао и рефлектујући прслук.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    18h 0m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    20h 19m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    20h 46m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    23h 26m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    16h 7m
    0