Пет српских новинара пријавило дискриминацију на националној основи у БХРТ-у

06.09.2022. 19:36
1
ИЗВОР: banjaluka.net

Пет српских новинара запослених у БХРТ- у пријавило је надлежним институцијама у БиХ дискриминацију на националној основи у овој медијској кући, сазнаје портал Banjaluka.net.

Новинари из Републике Српске који раде у РТВ дому у Сарајеву у пријавама, а у чији садржај је Banjaluka.net имала увид, наводе да трпе дискриминацију на националној основи јер су приликом запошљавања добијали хонораре који су били нижи од хонорара које су примали Бошњаци.

БХРТ је новинарима који су Срби давао једномјесечне уговоре на одређено вријеме док је Бошњацима и Србима настањеним у Сарајеву, генерални директор, Белмин Карамехмедовић потписивао уговоре на три мјесеца, тврди наш извор. О овој дискриминацији на националној основи информисан је више пута и српски члан УО, Рајко Радовановић који није реаговао, тврде новинари који су пријавили дискриминацију.

– Новинари српске националности приликом пријема на одређено вријеме добијали су уговоре о раду с најнижим коефицијентом док су Бошњаци “прескакали неколико степеница” и добијали уговоре с вишим коефицијентом – тврде они, те додају да “приликом унапрјеђења бошњачких новинара, БХРТ није поштовао прописану процедуру и мијењао је уговоре Бошњацима без сагласности надређеног уредника програма, чиме је кршио интерне акте куће”.

Српским новинарима је онемогућено да напредују иако их тренутно у информативним програмима БХР1 и БХТ1 у РТВ дому има само десетак. Без обзира што обављају исте послове, српски новинари немају исте коефицијенте и уговоре о раду као Бошњаци што је директан доказ да се ради о дискриминацији на националној основи, наводи се у пријави.

Према Правилнику о систематизацији радних мјеста у БХРТ- у постоје позиције – новинар сарадник, новинар, репортер 2, репортер 1, продуцент уредник 2, продуцент уредник 1. У пријавама Срби наводе да су дискриминисани на националној основи јер приликом запошљавања у БХРТ добију уговор – новинар сарадник с најнижим коефицијентом док истовремено Бошњаци добију репортерски или уреднички статус.

Генерални директор одбио је више пута приједлоге уредника за унапређење Срба, док је истовремено унапређивао Бошњаке у свим програмима и редакцијама у БХРТ- у.

“Тешка ситуација”, а запошљавају нове раднике

Подсјећамо, БХРТ је отпуштање Срба 1. марта ове године правдао “тешком финансијском ситуацијом”, а након тога наставио да прима нове раднике, од портира до новинара и то Бошњаке, а задржао је и пензионисане раднике којима исплаћује хонораре у износу од 1200 КМ.

Од 900 запослених у БХРТ- у након прво мартовских отказа остало је мање од 5% Срба из Републике Српске, а због дискриминације на националној основи и преостали Срби планирају да напусте ову кућу о чему ће претходно, како најављују, упознати јавност и институције Републике Српске и БиХ. Српски новинари поручују да неће отићи у тишини већ да ће у овом мјесецу јавно проговорити о свему што се дешава у медијском сервису БиХ и о свим притисцима којима су изложени зато што су Срби. Ово је први случај од оснивања БХРТ- а да су српски новинари званично пријавили дискриминацију на националној основи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 06.09.2022. 23:01
    Tako je manje -više položaj Srba državnih službenika i zaposlenika na nivou institucija BiH. Uglavnom prepušteni sami sebi, uz primjedbe i komentare da su dobro dobili bilo koji posao ili poziciju. Nema ih na rukovodećim mjestima, a i oni rijetki Srbi na funkcijama gledaju svoju fotelju i nipošto se nebi zamjerili kolegama istog ranga radi diskriminacije potčinjenih službenika. Lično sam to iskusio na sopstvenoj koži, zbpg mobinga koji je teško dokazati, kolege se plaše za svoje radno mjesto, nego ćuti i trpi na nepravdu ili napusti radno mjesto.
Повезане вијести
Протест новинара: Немојте криминализовати клевету Протест новинара: Немојте криминализовати клевету
Тзв. косовска полиција ометала рад српских новинара у Липљану Тзв. косовска полиција ометала рад српских новинара у Липљану
Криминализацијом клевете уводи се диктатура Криминализацијом клевете уводи се диктатура
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    3h 47m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    2h 42m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    20h 4m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    7h 4m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    21h 50m
    1