Пет странака тражи изгласавање неповјерења Влади Црне Горе

03.08.2022. 18:00
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Пет странака опозиције и власти, предвођене Демократском партијом социјалиста Мила Ђукановића поднијеле су данас Скупштини Приједлог о изгласавању неповјерења влади Дритана Абазовића, након што је у Подгорици потписан Темељни уговор са Српском православном црквом.

Поред ДПС приједлогу су се придружиле Социјалдемократска партија (СДП), Либерална партија (ЛП), партија Социјалдемократа (СД) и Демократска унија Албанаца (ДУА) са укупно 36 посланика.

Црногорска скупштина има 80 посланика, за изгласавање неповјерења Абазовићевој влади је неопходан 41 глас, па ће овој групи странака за прихватање њхове иницијативе бити потребна подршка још најмање пет посланика.

Као разлог за подношење приједлога о изгласавању неповјерења влади у заједничком саопштењу навели су "изостанак резултата владе на плану реализације оних приоритета који су утврђени приликом њеног избора, а тичу се реформи правосудног система, јачања система владавине права, интензивирања процеса европских интеграција, консолидације економске политике у земљи и реорганизације система здравствене заштите у условима пандемије вируса корона која траје".

Разлог је, наводе, и игнорантско поступање премијера Абазовића који је упркос ставовима најзначајнијих научних установа у земљи, као и истакнутих стручњака и организација цивилног друштва, однос са Српском православном црквом ставио у први план.

Странке сматрају да је Абазовић таквим поступањем довео до подизања тензија у друштву и до, како кажу, "ненадокнадивог губитка времена потребног за квалитетно испуњавање обавеза из европске агенде".

Тиме је, истичу, Абазовићева влада изгубила легитимитет, па је подношење иницијативе за изгласавање неповјерења извршној власти неопходно.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Абазовић предао дужност Спајићу Абазовић предао дужност Спајићу
Данас још један покушај формирања нове Владе Црне Горе Данас још један покушај формирања нове Владе Црне Горе
Пала Влада Црне Горе Пала Влада Црне Горе
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 29m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 43m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 0m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 35m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 50m
    0