Пет свакодневних грешака које вам смањују ниво енергије

02.07.2023. 19:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Осјећате се исцрпљено упркос пристојном сну или се често борите да преживите дан без зијевања цијелог поподнева. Не знате шта погрешно чините и како губите енергију.

Истраживање "YouGova" показало је да нас је 13 одсто уморно све вријеме, а 33 одсто људи каже да се осјећа исцрпљено пола дана.

Недостатак енергије може отежати фокусирање и продуктивност. Ове свакодневне навике вас ненамјерно могу оставити без енергије.

Уносите превише угљикохидрата

Оно што једете има велики утицај на ниво енергије, а угљикохидрати вам не иду на руку.

- Иако жудимо за слатком храном када нам недостаје енергије, она брзо подиже ниво шећера у крви и покреће ослобађање хормона инзулина. Ово гура глукозу у мишићне и масне станице, што резултира умором, који је обично гори неколико сати након јела. Због тога ћете се можда осјећати поспано након ручка богатог угљикохидратима - каже нутриционисткиња Сара Бруер.

Пијете превише кафе

Кофеин би вам могао дати брзу енергију, али превише вас може исциједити.

- Кофеин блокира смирујући аденозин у мозгу, који је такође укључен у производњу енергије, тако да вишак кофеина чини да се брже осјећате исцрпљено - каже Бруер.

Кофеин је пуфериран његовим сапонином (природним једињењима), тако да се апсорбује спорије како би се осигурао дужи енергетски подстицај.

Пијете вино сваке ноћи

Сипате чашу или двије вина сваке дан уз вечеру? То би вам могло помоћи да се опустите у том тренутку, али вас може оставити исцрпљеним сљедећег дана.

- Превише алкохола ноћу утиче на то како спавате. Иако ћете можда брже заспати, вјероватно ћете се пробудити ноћу и тада ће вам бити тешко да заспите. Алкохол такође смањује квалитету вашег сна, тако да се ујутро нећете пробудити свјежи као и обично - објашњава.

Проводите вријеме с негативним људима

- Песимистични људи вас вуку према доље, јер њихов негативан фокус на догађаје може повећати сваки стрес у вашем властитом животу и оставити да се осјећате емоционално исцрпљено, уморно и незадовољно каже она.

Према психолозима, негативна веза може утицати на ваше благостање и ниво енергије четири до седам пута више него супротни ефекти позитивне везе.

Превише времена поводите у затвореном простору

Ако цијели дан проведете за радним столом или сатима у затвореном простору, може вас оставити летаргичним.

- Дневно свјетло има благотворан учинак на ваше биоритмове (ритмичке циклусе унутар тијела), циклусе спавања и буђења и функцију штитне жлијезде. Он потискује лучење мелатонина (хормона спавања), тако да се осјећате енергичније и будније - каже Бруер.

Осим тога, сунчева свјетлост помаже тијелу да производи витамин Д.

Коментари 0
Повезане вијести
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине
Величанствене љубичице и током зиме Величанствене љубичице и током зиме
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    22h 34m
    3
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    2h 52m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    3h 10m
    4
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    20h 20m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    17h 27m
    0