Петровић: Пензионерима „13. пензија“, борцима по 100 КМ, ђацима бесплатни уџбеници и школски прибор, стипендије свим студентима

22.12.2022. 09:40
0
ИЗВОР: katera.news

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, представио је пакет мјера помоћи и подршке грађанима овог града до краја ове и током 2023. године.

Пакет мјера, који се састоји од 13 тачака, обухвата пензионере са најмањим примањима у овом граду, којима ће, како Петровић наводи, бити исплаћена „13. пензија“ у износу од 242 КМ.

Осим пензионера, пакетом помоћи је обухваћено и приближно 1.100 припадника борачких категорија, којима ће до краја мјесеца бити уплаћена једнократна помоћ у износу од 100 КМ, а Петровић је најавио и израду Социјалне карте.

- Сљедеће године нас очекује велики пројекат, а то је израда Социјалне карте и одређивање тачних критеријума за класификацију према којој ће бити одређени борци који ће од стране Града редовно примати сваког мјесеца по минимум 100 КМ. Пројекат Социјалне карте биће реализован у сарадњи са Удружењима проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата, Центром за социјални рад и осталим релевантним институцијама – рекао је он.

Субвенција за боравак дјеце у приватним вртићима ће порасти на 20% у наредној години, а до краја године биће исплаћене субвенције за ђачке карте у износу од 40 КМ, а како наводи Петровић, сљедеће године ће на мјесечном нивоу бити исплаћиване субвенције на рачуне родитеља у висини од 30-40 КМ мјесечно.

Петровић наглашава да ће дјеца самохраних родитеља и дјеца са потешкоћама у развоју бити ослобођена плаћања ђачког превоза.

Пакетом мјера помоћи и подршке обухваћени су и ђаци и студенти овог града, те су тако за наредну школску годину обезбијеђени бесплатни уџбеници, али и школски прибор, а сви студенти коју су конкурисали за стипендију, а испуњавају услове конкурса, добиће је. Град Бијељина ће финансијски подржати и студенте који се усавршавају у иностранству.

Петровић наводи да ће доћи и до повећања износа издвајања за новорођено дијете, али и за четврти покушај вантјелесне оплодње, те наставка програма „Поносна картица“.

Како говори, град ће и даље финансијски подржавати лијечење болесне дјеце, а до 30. децембра ће финансијски одговорити на потребе спортских клубова, у складу са могућностима овогодишњег буџета.

Из овогодишњег буџета града Бијељине идваја се, како Петровић објашњава, историјски максимум за пољопривреду у износу од 3.630.000 KМ, а за ублажавање посљедица суше издвојено је 1.230.000 КМ, док би исплата 100 КМ по хектару требало да почне данас.

Петровић је, осим поменутих пакета мјера, најавио и наставак реализације разних инфраструктурних пројеката, међу којима су изградње и рекострукције школа и вртића, изградња минимално три дјечија игралишта, те реконструкција пет објеката амбуланте породичне медицине.

Коментари 0
Повезане вијести
Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 20m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 2m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    10h 56m
    3
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    7h 51m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    11h 33m
    1