Petrović: Penzionerima „13. penzija“, borcima po 100 KM, đacima besplatni udžbenici i školski pribor, stipendije svim studentima

22.12.2022. 09:40
0
IZVOR: katera.news

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, predstavio je paket mjera pomoći i podrške građanima ovog grada do kraja ove i tokom 2023. godine.

Paket mjera, koji se sastoji od 13 tačaka, obuhvata penzionere sa najmanjim primanjima u ovom gradu, kojima će, kako Petrović navodi, biti isplaćena „13. penzija“ u iznosu od 242 KM.

Osim penzionera, paketom pomoći je obuhvaćeno i približno 1.100 pripadnika boračkih kategorija, kojima će do kraja mjeseca biti uplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM, a Petrović je najavio i izradu Socijalne karte.

- Sljedeće godine nas očekuje veliki projekat, a to je izrada Socijalne karte i određivanje tačnih kriterijuma za klasifikaciju prema kojoj će biti određeni borci koji će od strane Grada redovno primati svakog mjeseca po minimum 100 KM. Projekat Socijalne karte biće realizovan u saradnji sa Udruženjima proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Centrom za socijalni rad i ostalim relevantnim institucijama – rekao je on.

Subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima će porasti na 20% u narednoj godini, a do kraja godine biće isplaćene subvencije za đačke karte u iznosu od 40 KM, a kako navodi Petrović, sljedeće godine će na mjesečnom nivou biti isplaćivane subvencije na račune roditelja u visini od 30-40 KM mjesečno.

Petrović naglašava da će djeca samohranih roditelja i djeca sa poteškoćama u razvoju biti oslobođena plaćanja đačkog prevoza.

Paketom mjera pomoći i podrške obuhvaćeni su i đaci i studenti ovog grada, te su tako za narednu školsku godinu obezbijeđeni besplatni udžbenici, ali i školski pribor, a svi studenti koju su konkurisali za stipendiju, a ispunjavaju uslove konkursa, dobiće je. Grad Bijeljina će finansijski podržati i studente koji se usavršavaju u inostranstvu.

Petrović navodi da će doći i do povećanja iznosa izdvajanja za novorođeno dijete, ali i za četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje, te nastavka programa „Ponosna kartica“.

Kako govori, grad će i dalje finansijski podržavati liječenje bolesne djece, a do 30. decembra će finansijski odgovoriti na potrebe sportskih klubova, u skladu sa mogućnostima ovogodišnjeg budžeta.

Iz ovogodišnjeg budžeta grada Bijeljine idvaja se, kako Petrović objašnjava, istorijski maksimum za poljoprivredu u iznosu od 3.630.000 KM, a za ublažavanje posljedica suše izdvojeno je 1.230.000 KM, dok bi isplata 100 KM po hektaru trebalo da počne danas.

Petrović je, osim pomenutih paketa mjera, najavio i nastavak realizacije raznih infrastrukturnih projekata, među kojima su izgradnje i rekostrukcije škola i vrtića, izgradnja minimalno tri dječija igrališta, te rekonstrukcija pet objekata ambulante porodične medicine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu! Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
Sedmogodišnja Milica Maksimović, talentovana glumica (VIDEO) Sedmogodišnja Milica Maksimović, talentovana glumica (VIDEO)
Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    19h 37m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    19h 42m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    20h 34m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    20h 48m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    13h 45m
    4