Петровић: Позив бабица најплеменитији, најодговорнији и најљепши

05.05.2022. 09:45
14
ИЗВОР: katera.news

Данас је 5. мај, Међународни дан бабица, а Свјетска здравствена организација и њени глобални партнери, сваке године скрећу пажњу на важност бабица у порођају и доласку беба на свијет и истовременој бризи о мајкама за вријеме, али и након порођаја.

Поводом обиљежавања овог дана, Борјана Петровић, бабица, и главна сестра Болнице „Србија“ истакла је да је улога и присуство бабице у животу сваке мајке незамјењива, те да је то једно од најплеменитијих, најодговорнијих и уједно најљепших позива.

- Бабице су стручне сестре које су спона између доктора и пацијента, и једине су које присуствују фази између највећег бола и радости - нагласила је Петровићева.

Она је додала да је улога бабица није битна само у сали, него и прије и послије порођаја.

- Ми смо уједно и психолози и педагози. Жене су најчешће уплашене, а ми смо ту да их смиримо, улијемо повјерење и дамо снагу и заједничким снагама дођемо до срећног исхода - појашњава Петровићева.

Она каже да особа која је племенита, емпатична, сусретљива и пуна љубави може бити бабица, јер ово занимање захтјева много снаге, стрпљења, мотивације.

- Ма колико порођај био лијеп, може бити и јако стресан за породиљу, а бабица мора прићи свакој мајци и придобити њено повјерење – рекла је она.

Претровићева каже да никада није зажалила што је изабрала овај позив, и додаје да би поново изабрала ово занимање.

У породилишту ЈЗУ Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву запослено је 10 бабица са вишегодишњим искуством.

Како су бабице директно повезане са здрављем мајки и дјеце, веома је битно скренути пажну на огромну улогу коју бабице имају у здравственом систему.

Коментари 14
  • Generic placeholder image
    Rada 08.05.2022. 07:32
    Ne znam sta ocekujete od zaposlenih,mislum da daju sve od sebe.Poroditi se nije sto i nokte srediti.Ozbiljna je to stvar i ne mogu se sestre tretirati kao kucne pomocnice,ima i nas pacijenata svakakvih.Dobre su one i dobro rade svoj posao
  • Generic placeholder image
    Rada 08.05.2022. 07:28
    Ne zna
  • Generic placeholder image
    Sanja 07.05.2022. 08:42
    Ja se ne sjećam da su bile ljubazne,osjećajne,a ni plemenite.Samo drsko i ćuti i trpi.Ni jednu riječ da smire porodilju.Jedino mogu izdvojiti sestru Željku,koja je prišla da pomogne i pravi je profesionalac.
  • Generic placeholder image
    Mirna 07.05.2022. 00:33
    Sve ovo sto ste napisali je suprotno od stvarnosti. Zeljku bih izdvojila kao ljubaznu , zenu koja je uvijek spremna da pomogne a Borjana i Milosevicka vrlo bezobrazne , neljubazne , isfrustrirane ponasaju se kao da je bolnica njihovo vlasnistvo u najmanju ruku ! Doktori su normalniji i pristupacniji, zalbe mnogih zena se uglavnom odnose na tretman od strane sestara. Da zene imaju bilo koji drugi izbor u Lukavici sigurno ne bi isle tamo da se poradjaju, bolnica Srbija je samo nuzno zlo nazalost. Zato savjetujemo menadzmentu bolnice da poradi na tim problemima umjesto sto narucuju ovakve tekstove.
  • Generic placeholder image
    Ilidža 06.05.2022. 21:59
    Ova je rastjerala sposobne sestre.
  • Generic placeholder image
    Tijana 06.05.2022. 08:54
    Сестра Жељка, Дијана, Данка и Даца, професионално и дивно обављају свој посао, велики поздрав за њих.
    Моје најљепше дане су чиниле још љепшим. 💗
  • Generic placeholder image
    Ххх 06.05.2022. 08:43
    Не треба генерализовати, има и њих дивних, а и мање пријатних. Једно је сигурно, и оне се свакаквих пацијената нагледају. Али ипак, има доста простора за боље опхођење према породиљама.
  • Generic placeholder image
    Www 06.05.2022. 08:22
    Tako je,prvo gledaju koliko su dobile,pa onda sve ostalo,a odvratne su za medalju,gore odjeljenje nisam mogla ni zamisliti ,ni dr ne zaostaju,ako nisu još i gori,strasno.medjutim većina ih je takvih,čast izuzecima,otvoreno traže pare za operacije
  • Generic placeholder image
    Исток 06.05.2022. 05:23
    Пун ми је нос новокомпонованих мајки, које су у "депри" након порођаја, јер су "само оне свјесне шта су прошле док су родиле једно дијете", јее нико то прије није радио, па их не разумије! Хало, каква депра?! Треба вас подавити да би ту дјецу одгајао неко нормалан. А бабицама Болнице Србија свака част!
  • Generic placeholder image
    🤫🤫🤫 06.05.2022. 00:36
    Ma molim vas "gospođe" nježnice.
    Pa došle ste na porod, niste došle na čupanje obrva. Mora i da galame kad se raspekmezite. Svi znamo kako se djeca rađaju....treba neko da vas moli da sarađujete. A kad je nezgodan porod i težak, svi od njih čuda očekuju.
    Molite se Bogu da imamo ove žene.
    Vidite da nam svi doktori odoše.
    One su nam najbitnije na porodu. Doktor dođe na kraju.
  • Generic placeholder image
    Деса 05.05.2022. 23:41
    Госпоја Борјана је дрска, уфурана, некултурна. Понаша се као да су све породиље неписмене сељанке, а само она примаријус, шта ли! Заправо, доктори и примаријуси на одјељењу су мале маце за њен ниво.
  • Generic placeholder image
    N.N. 05.05.2022. 22:17
    Pa da divne , brizne i psiholozi , kada sam se porodila galamile na mene što ne mogu da ustanem odmah iz kreveta , i nakon prvog porođaja što ne znam sve sama da radim . A pritom i prvi put u bolnici ..briga na nivou.
  • Generic placeholder image
    Darko 05.05.2022. 18:28
    Ne vidim ja ovdje ni jednu babicu:)
  • Generic placeholder image
    Neko iz mase 05.05.2022. 16:47
    A najljepse Vam je kad iznesete dijete pa vam otac dadne 20-50km,a ako u kom slucaju dobijete cokoladu ili bombonjeru umjesto para onda budete pravo neprijatne,osjetio na svojoj kozi.....
Повезане вијести
Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 18m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 20m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 13m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 18m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 21m
    1