Пијесак из Сахаре "обојио" европска скијалишта

07.02.2021. 16:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Велике количине пијеска из Сахаре стигле су овог викенда на подручје Европе, а мијешање са снијегом проузроковало је појаву такозваног "црвеног снијега".

Честице прашине прекриле су централни дио Француске, Швајцарске, јужног дијела Њемачке и Аустрије. Према снимцима странице "Severe Weather", пијесак је са подручја Африке стигао због вјетра и развоја специфичних метеоролошких услова.

Многа скијалишта широм централног дијела Европе попримила су црвену боју, а бројни скијаши остали су изненађени фантастичним призорима који се ријетко могу видјети на планинама. Снимци ове необичне појаве објављени су и на друштвеној мрежи "Твитер".


Због утицаја вјетра, пијесак би, како наводе њемачки метеоролози, требало да се шири даље према сјеверу и истоку Европе, тачније на подручје Мађарске и Чешке.

Процјене су да би требало да стигне и на подручје Балкана, Пољске и Украјине, али у мањем обиму с обзиром на смјер кретања вјетра.

Стручњаци су навели да није само пијесак из Сахаре кривац за ову појаву, већ и микроорганизми, познати као сњежне алге, који током топљења могу да промијене боју снијега.

На сајту Њемачког метеоролошког сервиса појаснили су да "крвави снијег" најчешће настаје због честица пустињског пијеска, који у црвено може обојити и кишу, док су алге као узрок чешће у барама које остају послије топљења снијега или кише.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 59m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 43m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 19m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 23m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 27m
    3