Писма читалаца: Србин у Републици Српској = Јевреј у нацистичкој Њемачкој

11.10.2022. 16:58
0
ИЗВОР: katera.news

Порталу Катера јавио се др правних наука Дамјан Даниловић, а његово писмо преносимо у цјелости.

Поштовани суграђани,

Хвала вам што читајући овај чланак подупирете борбу за моја права. Доктор сам правних наука на Универзитету у Источном Сарајеву. Наслов говори о мојим осјећањима, процијените да ли је основан. Већ трећу годину моја породица живи као грађани другог реда. Човјек са којим сам договорио куповину куће, која је наш породични дом, ми је након девет година затворио прилаз кући. Ратни профитери су навикли како им се прохтје, али неће моћи како замишљају.

Пандемија и разни субјективни и објективни разлози су учинили да се судски поступци отегну, а кући је преграђен прилаз прилично дуго. Имамо правноснажну пресуду да се препрека уклони уз забрану понављања истог, за коју смо покренули поступак принудног  извршења. Ови што су нас затворили су свој живот свели на то да нам забране прилаз кући, што комшије и грађани најоштрије осудише. Један од њих се правио пријатељ, па ми на почетку „пријатељски“ даде савјет, како рече „пошто те оваква мука снашла, продај кућу и сели се, а пошто нема кућа прилаз, ето његов син би да купи, али за 40.000 КМ мање него што сам ја платио прије десет година“.

У себи рекох: „Е нећеш на кварно ма колика да је цијена“.

Чланови те породице нас малтретирају. Од затварања пута до данас одговарали су за преко петнаест прекршаја реметећи јавни ред и мир, а ми смо били оштећена страна. У стварности је прекршаја било дупло више. Пријављивали су нас полицији свакодневно, тражили моју кривичну одговорност, изводили лажне свједоке на суд, али Бог не да, на суду сам за све правоснажно ослобођен, иако им је допуштено да ме и даље неосновано пријављују без икаквог санкционисања. Посебан начин терорисања је опасан пас кога хране испред своје куће, гледао сам када је ујео полицајца, а знам да је ујео прије тога једног човјека и инспекторку, за шта су одговарали и прекршајно санкционисани. Прошли мјесец уједе њиховог госта. Прољетос уједе мога колегу испред моје куће. Фрапирао сам се када су из полицијске станице дали одговор да не знају чији је пас и поред прекршајних евиденција, те да се одштета тражи од Општине Пале. Комунална полиција и азил за псе су обавијештени, али ником ништа, нека пса, нека уједа и даље. Један члан ове друге породице, регистровани хероински овисник кога искрено сажаљевам, упути пријетње мојој супрузи да буду ли одвели пса у азил он ће почети да коље“. Па ето, нека крвави пир почне!

У полицијској станици сам рекао за пријетње, али нисам рекао од кога су биле, мада су у станици разумјели о коме се ради, рекоше ми да стално прави проблеме. Ето, и синоћ су га санкционисали, од прилике ништа му не могу. Упитах зашто му суд не одреди мјере обавезног лијечења од зависност (најискреније, волио бих да се спаси овај момак), али сам одмах схватио да када би се ове мјере примјењивале не би цвјетало тржиште опојним дрогама. Разлог мог непријављивања незаконитих радњи над мојом породицом лежи у чињеници да када ми поднесемо пријаву, они за нешто слично пријаве нас, а из полиције поднесу суду извјештаје за обје стране, те се у недоглед повлачимо по судовима. Због тога се осјећам прогањаним, добио сам још једну пријаву за пријетњу, можете мислити, баш на мјесту гдје се врши аудио-визуелни надзор, све је то побрисано јер доказује супротно.

Моја супруга болује од неизљечивог неуролошког обољења које стрес рапидно погоршава, тако да свако подношење пријаве суду против мене или ње, драстично угожава њено стање које пријети да прерасте у трајни инвалидитет. Ко ће ми супругу вратити из инвалидских колица ако падне?!

Тако да, ето хришћански трпимо, али ћутати нећу! Добро у свему овоме је што су моја дјеца видјела шта је сурови живот када институције не раде свој посао. И они су малтретирани више пута, најчешће вербално, али ником ништа. Старији је почео вербално узвраћати нападе, хвала богу, постао је борац, да, мој Лазар борац!

И сада врхунац!

За кућу имамо грађевинску дозволу, урбанистичку и употребну дозволу. За оне који не знају, нити једна од дозвола се не може издати ако кући није одређен прилаз. Примијетио сам да наш народ најбоље познаје право да свака кућа мора имати прилаз. Е ето да знате да је првостепени судија у мом случају одбио упис прилаза, иако је испарцелисана парцела, а тужени још прије десет година дали сагласност за прилаз. Уздам се да ће другостепени суд поступити у складу са правом. Толико је било извјесно да ћу добити спор да су ми тужени (исти они који су ми пут затворили) нудили да ми продају прилаз након главне расправе. Ако ова пресуда постане правноснажна, ми више нећемо моћи да приђемо кући, да, да, суграђани моји, иде фактичко развашћивање. А купили смо је кредитно се задужујући, имамо још осам година да плаћамо кредит. Нема шта, хитлеровски, имаш имовину, али до ње не можеш. За овог судију сам чуо да је поштен, али све колеге судије и адвокати знају да има неуролошких проблема, што се одражава ево и на овакав начин, да се ускрати очигледно право. И није ово први пут. Морам рећи да има доста добрих судија, али и лоших адвоката. Први адвокат кога сам изабрао хтио је да ме изда, радио је за другу страну. Знам и у овој бранши на кога се можеш ослонити, коме треба, могу му приватно рећи, не бих никога послао код превараната.

Када на све ово видим колики је степен наркоманије, а дјеца да ми расту у таквом окружењу, зна се ко „дилује“ а ником ништа, ко су нам директори јавних предузећа, посланици, министри, судије, тужиоци, како су криминалци најзаштићенији у друштву, како нешколовани са приватним дипломама воде установе и питају се у друштву, како је подобност први критериј а стручност није критериј, како нам странци кроје капу, како смо завидни и злобни једни другима...

Па за шта погинуше преци моји онолики! Да ли је исправан наслов чланка процијените? Али вриједи се борити! Кад тад живот ће престати, па добрим га обиљежи! У добру је лако добро бити, на муци се познају јунаци. А биће нам боље када се онај Бог кога смо изгнали из себе поново усели у нас, али како је кренуло изгледа само  кроз заслужено страдање, да одавно заслужено и праведно!!!

Напомена: Коментари су искључени због злоупотреба опције коментарисања.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Писма читалаца: Отказ након 8 дана боловања и 3 мјесеца без плате Писма читалаца: Отказ након 8 дана боловања и 3 мјесеца без плате
Писма читалаца: Зар постоји линија разграничења када треба помоћи људима у невољи? Писма читалаца: Зар постоји линија разграничења када треба помоћи људима у невољи?
Писма читалаца: Становници насеља Луке ускоро неће моћи прићи својим кућама Писма читалаца: Становници насеља Луке ускоро неће моћи прићи својим кућама
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 39m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 42m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 1m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 14m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    21h 12m
    0