Пјешке прешли 420 километара да помогну другу и моле се за њега у Острогу

12.05.2022. 20:38
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Петорица пријатеља из Лакташа, који су препјешачили 420 километара за 12 дана, како би помогли пријатељу и суграђанину Александра Милинковића, испунили су свој циљ и мисију хуманости и солидарности.

Драган Савић, Владимир Јованић, Гордан Василић, Предраг Станковић и Срђан Станковић који су 30. априла пјешке кренули из Великог Блашкa код Лакташа, стигли су на празник светог Василија Острошког Чудотворца у Манастир Острог у Црној Гори.

Ходочашће су назвали "За Ацине кораке" и апеловали на све људе добре воље да уплате и помогну Милинковићу, који је прије три године доживио тешку несрећу и остао непокретан.

Владимир Јованић за "Глас Српске" каже да су захвални Богу што су толику руту прошли без било каквих проблема.

Било је умора и жуљева, али повод који их је сабрао био јачи је он препрека.

- Стигли смо у Манастир Острог са одушевљењем  и посебним осјећајем. Од Доњег манастира смо ишли боси кроз шуму до Горњег манастира, да дамо и тај наш допринос, јер је то дио традиције и обичаја. Осјећај је посебан, одушевљени смо. Када смо пролазили корз шпалир људи, аплаудирали су нам. Било је ту још доста ходочасника из осталих градова, посебно из Црне Горе и Херцеговине. Али када виде да нам на мајицама пише Лакташи људи остану одушевљени јер знају колико смо километара прешли - рекао је Јованић.

- Патријарх српски Порфирије видио нас је пред манастиром и прочитао да смо из Лакташа. Поздравио нас је из аутомобила, а прије тога смо цјеливали руку епископа Јоаникија, који нас је дочекао. Редари су нас провели до моштију светог Василија гдје смо цјеливали и помолили се Богу за нашег Ацу. Спавали смо у Горњем манастиру – рекао је Јованић.

Колико је ово празник, према његовим ријечима, тешко је осјетити док га човјек не доживи на улицама Никшића, а прије свега код самог манастира Острог.

Вјерници широм српских земаља данас прослављају празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, а хиљаде ходочасника из Српске и Црне Горе дошли су пјешке како би се поклонили светитељу и чудотворцу.

Најсвечаније је било у манастиру Острог гдје је Свету Архијерејску литургију служио поглавар Српске православне цркве Порфирије уз свештенство и вјерни народ из читавог православног свијета.

Свечано је било и у већини градова широм Српске а празник се посебно обиљежава  и у Мркоњићима, родном селу Светог Василија, а литургију је служио епископ диселдорфски и њемачки Григорије и епископ западноамерички Максим, уз саслужење свештенства и монаштва епархије. 

Александровац

На занимљив начин и у Парохији Александровац обиљежају овај празник. И то на оригиналан начин, јер бициклисичком трком обиђу све цркве које припадају њиховој парохији.

За "Глас" то је потврдио и Парох александровачки, јереј Станко Ћелић. Најастарији учесник имао је 83 година, а најмлађи девет мјесеци, у корпици.

- Јуче смо обиљежили славу храма наше цркве у Александровцу.Уочи празник организујемо бициклијаду и идемо кроз нашу парохију гдје имамо пет храмова. Возимо у круг до сваког храма, неких 22 километра и то радимо сваке године. Нама је ово изузетно важан дан јер је један храм посвећен светом Василију Острошком и онда ми  свечаније него иначе обиљежавамо нашу храмовну славу. Молитвом, културно - умјетничким програмом, а затим и послужењем за све присутне – рекао је свештеник Ћелић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 13.05.2022. 09:51
    Kapa dole momci,svaka vam cast
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Саопштење за јавност управе острошке светиње поводом лажних објава на друштвеним мрежама Саопштење за јавност управе острошке светиње поводом лажних објава на друштвеним мрежама
Покренуо бесплатну шлеп службу за лица са инвалидитетом Покренуо бесплатну шлеп службу за лица са инвалидитетом
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    15h 47m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    19h 35m
    4
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    23h 37m
    0
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    22h 35m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    5h 4m
    0