Планина на коју се Свети Сава попео, по чему је и добила име

14.07.2020. 20:03
0
ИЗВОР: Б92

Планина Мучањ, смјештена у југозападном дијелу Србије, постаје све атрактивнија туристичка дестинација у Србији.

Још увијек недовољно откривен српски туристички бисер јесте планина Мучањ, која се налази на двадесетак километара западно од Ивањице. Ова планина сигурно је једна од оних гдје дивља, нетакнута природа још увијек није дала данак цивилизацији, али и на којој се чува далека историја.

- Према легенди име Мучањ ова планина добила је по врло тешком и мучном успону Светог Саве на сам њен врх. Како народна веровања даље говоре, на месту где је одмарао налазио се извор воде, који и данас ту постоји. У народу је та вода позната као лековита, па је ово место верници и путници намерници често посећују - каже за "РИНУ", Милоје Остојић из Туристичке организације Ивањица.

 

Са планине Мучањ пружа се невјероватан поглед на скоро пола Србије, а највећи врх простире се на 1534 метара надморске висине и познат је и као Јеринин град. Уређене су пјешачке стазе, као и видиковац са ког пуца поглед на Овчар, Чешаљ, Голију, Јелицу и Градину.

- Мучањ је у последње време постао једна од најпосећенијих туристичких дестинацаија у општини Ивањица. У селу Катићи које се налази у подножју, већ за ову сезону тражи се место више, јер су јул и август унапред попуњени. Поред заиста фантастичне природе, ова планина је права историјска ризница. Уређен је Карађорђев шанац, јер то једно од места где су се водиле борбе за Србију 1806. године, а ускоро ће бити уређен и пут до самог врха -  изјавио је Остојић.

Мучањ је препознатљив по свом крашком рељефу и стијенама од којих се састоји и сам врх, Јеринин град, стога су ове фасцинанатне стијене уочљиве чак и са магистралног пута који води до Ивањице. У богатству крашких рељефа највише се истичу пећине. 

Испод Глатке стијене, на надморској висини од 1224 метара, добро сакривена, налази се једна од најпознатијих, пећина четничког команданта Боже Јаворца.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 48m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 3m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 54m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 21m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 13m
    0