Плате порасле за 133 КМ, шта је све поскупјело?

19.09.2024. 08:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Просјечна плата у БиХ је за годину дана повећана за 133 марке, али је, према ријечима бораца за заштиту потрошача, тај износ "појела" инфлација, будући да су у истом периоду нарасле и бројне цијене.

Наиме, просјечна мјесечна исплаћена нето плата по запосленом у јулу, како су навели из Агенције за статистику БиХ, износила је 1.395 КМ, а у истом мјесецу прошле године на рачуне радника слијевале су се, у просјеку, 1.262 марке.

Упркос повећању плата, расле су и цијене. Према подацима Агенције за статистику БиХ, у тих 12 мјесеци поскупјели су хљеб, јунетина, пилетина, млијеко, сир, кафа итд.

Истина, у истом периоду појефтинили су уље, шећер, кромпир, пасуљ и још неке намирнице које свакодневно користимо.

Међутим, занимљиво је, али и индикативно, да је појефтинило пшенично брашно, са 1,60, на 1,40 КМ, али је поскупио хљеб, са 3,40 на 3,60 КМ по килограму.

Али, ни то није крај парадоксима, јер привредници поскупљења често правдају растом цијена горива, које је драстично појефтинило, али се то не примјећује у трговинама с храном.

Тако се, према ријечима возача, литар дизела у Бањалуци ових дана може усути и по цијени од 2,30 до 2,40 КМ, док је дизел у септембру прошле године, у просјеку, у БиХ коштао 2,90 КМ.

Адис Кечо, шеф Стручне службе у Савезу самосталних синдиката БиХ, каже да је пракса показала да, када гориво поскупи и за пет фенинга, одмах услиједе најаве о поскупљењу свих добара и услуга, а када се деси обрнуто, нико се и не нашали да ће доћи до појефтињења. Тврди да наши грађани из године у годину све теже живе.

- Када је у питању повећање просјечне плате, не можемо рећи да су грађани ФБиХ осјетили неко ублажавање инфлаторних удара. Инфлација је од 2020. године до данас имала стопу већу од 20 одсто, а плате нису расле толико, што ми знамо кроз преговоре, колективне уговоре. Оне су расле у распону од девет до 15 одсто - навео је Кечо за "Независне новине".

Говорећи о показатељима о просјечној плати, он каже да је то само пука статистика и ништа друго.

- Наравно да се из године у годину теже живи. Иако постоје извјештаји да сваки мјесец успорава инфлација, познато је како се то рачуна. Међутим, суштина у читавој причи је да када одемо у тржне центре - свједоци смо поскупљења животних намирница, односно свих добара - нагласио је Кечо у изјави за "Независне новине".

Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења клуба потрошача средње Босне Травник, истиче да је просјечна плата расла за 133 КМ, али да већина плата, које су испод просјечне, као и пензија, није ни близу толико расла.

- Имамо ситуацију гдје доласком зиме почињу расти и цијене у продавницама, љетна суша је најавила раст цијена брашна и пекарских производа, као и шећера. Бојим се да ће и остале цијене расти. А већ неколико година је инфлација већа од раста плата и за сваку наредну плату већина грађана БиХ може купити све мању и мању потрошачку корпу - каже Арнаутовић за "Независне новине".

Коментари 0
Повезане вијести
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Најчитаније
  • Слани мафини
    11h 27m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    13h 22m
    0
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    2h 6m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    11h 16m
    0
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    12h 35m
    0