Плате у Српској повећане и до 155 марака

24.08.2019. 17:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Плате у Српској за годину дана нарасле су и до 155 марака, показују подаци Републичког завода за статистику.

По тврдњама статистичара, у јулу ове, у односу на исти мјесец прошле године, номинални раст плате након опорезивања забиљежен је у свих 19 подручја.

Најбоље су прошли они који раде у сектору остале услужне дјелатности, јер им је плата са 758 отишла на 913. У процентима гледано, највећи скок су, ипак, имали они који послују некретнинама - 24,5 одсто.

-Слиједи дјелатност пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство (24,3 одсто)-, тврде у Републичком заводу за статистику.

У новцу изражено, своте на текућим рачунима запослених у угоститељству и хотелијерству подебљане су са 550 на 684 КМ, односно за 134 марке.

Да је дошло до повећања плата, признаје и Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, који истиче да су разлози вишеструки.

-Први разлог је недостатак радне снаге, односно довољног броја стручних радника, што је послодавце натјерало да подижу плате. Друго, људи почињу другачије да размишљају, по принципу: 'Нећу џаба да радим' и траже повећање плата. Осим тога, на раст су утицале и оне раније мјере Владе РС-, навео је Савановић за "Независне".

Према његовим ријечима, ово повећање је доказ да је послодавци и раније требало да поступе овако.

-И још имају пуно простора да подижу плате и мораће то и да учине-, увјерава Савановић.

У истом периоду, по статистичким подацима, порасле су и плате запослених у грађевинарству, са 561 на 632 марке. Разлог је сличан као и када говоримо о угоститељству.

-Како би сачували радну снагу, послодавци су морали да повисе цијену рада-, казао је за "Независне" Спасоје Албијанић, предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Републике Српске.

Управо је грађевинским радницима, по статистичким подацима, била најмања плата у јулу ове године, док су највише, у просјеку, зарађивали запослени у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања - 1.459 КМ након опорезивања.

-Просјечна мјесечна плата након опорезивања у Републици Српској исплаћена у јулу 2019. године износила је 912 КМ, док је просјечна мјесечна бруто плата износила 1.417 КМ, - саопштено је из Републичког завода за статистику.Плате у Српској за годину дана нарасле су и до 155 марака, показују подаци Републичког завода за статистику.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице
Колико зарађују запослени у министарствима у Влади Републике Српске Колико зарађују запослени у министарствима у Влади Републике Српске
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    17h 2m
    1
  • Грађани траже помоћ због змија
    13h 14m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    22h 35m
    0
  • Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
    23h 40m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    21h 4m
    0