Плитски свештеник: Геноцид стоји као идеја у темељу јасеновачког логора

21.05.2023. 20:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Свештеник Сплитско-макарске надбискупије Анте Ждерић поручио је да онај ко не осуди злочин у Јасеновцу не може бити вјерник и указао да би и Исус Христос, као Јевреј, био смакнут у јасеновачком логору смрти.

Ждерић је истакао да је јеванђеоска порука Исуса Христа дијаметрално супротна са геноцидом који стоји као идеја у темељу јасеновачког логора.

- Негирати тај логор смрти, као и друге, значило би учествовати у злочинима који су се тамо планирали и проводили над Србима, Јеврејима, Ромима, нелојалним Хрватима… - навео је Ждерић у колумни за портал "Аутограф".

Он је указао да је посебно цинично зло извртати тезе и питање Јасеновца покушати засјенити /или оправдати/ питањем комунистичких или злочина из рата у Хрватској деведесетих година.

- Ко није спреман осудити наци-фашистичку идеологију, не може бити вјерник. Јасно осудити наци-фашистичку и сваку другу идеологију и њене локалне верзије, није само ствар основне културе, него још више, цивилизованости и вјерничког погледа на свијет - навео је Ждерић.

Он је истакао да су радикалне идеологије духовна "Мека" за све оне који нису били способни да се остваре у било чему у животу, што би нјиховом постојању дало смисао.

- Они свој идентитет граде на обмани да су вриједнији од других. Зато броје крвна зрнца, гледају боју коже и очију. Или мотре са колико се ко прстију крсти. Друго и не знају. Нити желе - навео је Ждерић у колумни.

Насупрот протагонистима идеологија, истиче Ждерић, стоје храбри људи, жртве, знани и безимени.

- Наша је људска дужност да их памтимо. Сваке се године 22. априла сјећамо пробоја из концентрационог логора смрти Јасеновац, који се догодио 1945. Године - подсјећа Ждерић.

Он је рекао да су на тај дан голоруки логораши кренули на усташке стражаре, покушавајући да се докопају слободе и живота.

- Већина их је страдала под ватром митраљеза. Спасило их се свега деведесетак. Говорити о броју жртава Јасеновца звучало би као лицитирање, у нашем друштвеном контексту оптерећеном политикама, идеологијама, фундаментализмима, острашћеностима, личним интересима - наводи сплитски свештеник.

Он је указао да је осуда ових злочина оздрављујућа за појединца, народ и друштво.

У ранијем интервјуу Ждерић је рекао да би увео уставни закон да свако ко жели обављати јавну дужност у Хрватској прије ступања у службу мора прочитати "Дневник Ане Франк".

- Такви воле своје мракове. А фиксација њихове мржње у поменутом случају су жене и дјеца - Срби. Не брините. Сутра ћете такви бити и ви. И ваша дјеца - упозорио је Ждерић.

Коментари 0
Повезане вијести
Пут којим иду најхрабрији: Од Јасеновца до Београда веслали 10 дана Пут којим иду најхрабрији: Од Јасеновца до Београда веслали 10 дана
У знак сјећања на логораше веслали од Јасеновца до Београда (ФОТО) У знак сјећања на логораше веслали од Јасеновца до Београда (ФОТО)
Идентификован логораш из “Силоса”, биће сахрањен на “Новом Зејтинлику” Идентификован логораш из “Силоса”, биће сахрањен на “Новом Зејтинлику”
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  6h 12m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  6h 47m
  0
 • Ухапшени приликом примопредаје четири килограма кокаина
  17h 48m
  0
 • Александри Илић потребна помоћ да оде на бањско лијечење
  18h 55m
  0
 • У Планинарском друштву "Гласинац" још један оспособљен водич
  23h 18m
  0