Плитски свештеник: Геноцид стоји као идеја у темељу јасеновачког логора

21.05.2023. 20:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Свештеник Сплитско-макарске надбискупије Анте Ждерић поручио је да онај ко не осуди злочин у Јасеновцу не може бити вјерник и указао да би и Исус Христос, као Јевреј, био смакнут у јасеновачком логору смрти.

Ждерић је истакао да је јеванђеоска порука Исуса Христа дијаметрално супротна са геноцидом који стоји као идеја у темељу јасеновачког логора.

- Негирати тај логор смрти, као и друге, значило би учествовати у злочинима који су се тамо планирали и проводили над Србима, Јеврејима, Ромима, нелојалним Хрватима… - навео је Ждерић у колумни за портал "Аутограф".

Он је указао да је посебно цинично зло извртати тезе и питање Јасеновца покушати засјенити /или оправдати/ питањем комунистичких или злочина из рата у Хрватској деведесетих година.

- Ко није спреман осудити наци-фашистичку идеологију, не може бити вјерник. Јасно осудити наци-фашистичку и сваку другу идеологију и њене локалне верзије, није само ствар основне културе, него још више, цивилизованости и вјерничког погледа на свијет - навео је Ждерић.

Он је истакао да су радикалне идеологије духовна "Мека" за све оне који нису били способни да се остваре у било чему у животу, што би нјиховом постојању дало смисао.

- Они свој идентитет граде на обмани да су вриједнији од других. Зато броје крвна зрнца, гледају боју коже и очију. Или мотре са колико се ко прстију крсти. Друго и не знају. Нити желе - навео је Ждерић у колумни.

Насупрот протагонистима идеологија, истиче Ждерић, стоје храбри људи, жртве, знани и безимени.

- Наша је људска дужност да их памтимо. Сваке се године 22. априла сјећамо пробоја из концентрационог логора смрти Јасеновац, који се догодио 1945. Године - подсјећа Ждерић.

Он је рекао да су на тај дан голоруки логораши кренули на усташке стражаре, покушавајући да се докопају слободе и живота.

- Већина их је страдала под ватром митраљеза. Спасило их се свега деведесетак. Говорити о броју жртава Јасеновца звучало би као лицитирање, у нашем друштвеном контексту оптерећеном политикама, идеологијама, фундаментализмима, острашћеностима, личним интересима - наводи сплитски свештеник.

Он је указао да је осуда ових злочина оздрављујућа за појединца, народ и друштво.

У ранијем интервјуу Ждерић је рекао да би увео уставни закон да свако ко жели обављати јавну дужност у Хрватској прије ступања у службу мора прочитати "Дневник Ане Франк".

- Такви воле своје мракове. А фиксација њихове мржње у поменутом случају су жене и дјеца - Срби. Не брините. Сутра ћете такви бити и ви. И ваша дјеца - упозорио је Ждерић.

Коментари 0
Повезане вијести
"Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    18h 7m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    14h 4m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    20h 11m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    17h 25m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    16h 23m
    0