Побједник Удружење гуслара "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће

05.09.2021. 19:57
0
ИЗВОР: СРНА

Побједник 15. Сабора српског изворног народног стваралаштва под називом "Волимо те Републико Српска" је Удружење гуслара и епских пјесника "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће.

Друго мјесто освојило је Удружење за очување народног стваралаштва "Митров данак" из Источног Сарајева, а треће мјесто дијеле Завичајно удружење "Извор" из Добоја и Женска пјевачка група "Мелизми" Културног центра Кикинда.

У такмичарском дијелу, који је одржан у Војковићима у Источној Илиџи, наступило је више од 60 пјевачких група из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

За први глас сабора у мушкој категорији проглашен је Божидар Попадић, а у женској Веселинка Вуковић.

За краља сабора проглашен је гуслар Коста Плакаловић, а за краљицу Миља Драмичанин, којој је титула припала за очување и дугогодишњи допринос у развоју српског изворног народног стваралаштва.

За најбољи литерарни рад о теми "Волимо те Републико Српска" жири је прогласио рад Завичајног удружења "Извор" из Добоја, док је Удружење гуслара и епских пјесника "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће имало најбољи сценски приказ.

Овогодишњи 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва почео је у петак, 3. септембра, и завршава се вечерас народним весељем.

Генерални покровитељи манифестације су општина Источна Илиџа и Српско културно-умјетничко друштво "Војковићи", а спонзори град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Трново, Министарство спољних послова и Министарство просвјете и културе Србије. 

Коментари 0
Повезане вијести
Око 70 пјевачких група на такмичењу овогодишњег сабора у Војковићима (ФОТО) Око 70 пјевачких група на такмичењу овогодишњег сабора у Војковићима (ФОТО)
Шест друштава извело сценски приказ обичаја у Културном центру Источно Ново Сарајево (ФОТО) Шест друштава извело сценски приказ обичаја у Културном центру Источно Ново Сарајево (ФОТО)
Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    16h 19m
    4
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    16h 51m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    12h 2m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    17h 0m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    20h 7m
    0