Почела изборна кампања у БиХ

06.09.2024. 08:36
0
ИЗВОР: srna.rs

У БиХ почела је изборна кампања за локалне изборе заказане за 6. октобар.

Кампања ће трајати до 5. октобра у 7.00 часова ујутро када ће почети изборна тишина. Током 30 дана предизборне кампање политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност о својим програмима и кандидатима за локалне изборе.

Учешће на изборима овјерено је за 296 политичких субјеката и 26.089 кандидата. То обухвата 110 политичких партија, 58 коалиција, 76 независних кандидата, 43 независна кандидата националних мањина, те девет листа независних кандидата.

За скупштине општина и општинска вијећа овјерено је учешће 25.703 кандидата, међу којим је 42,61 одсто жена.

Када је ријеч о кандидатима за начелнике, односно градоначелнике, има их 386, од тога је 29 жена.

Сви политички субјекти кампању могу проводити на цијелој територији БиХ, а надлежни органи су дужни обезбиједити слободу њиховог и кретања њихових бирача и присталица, као и равноправан третман у њиховим захтјевима да јавна мјеста користе у сврху кампање.

Политички субјекти имају право водити изборну кампању у мирном окружењу, организовати и одржавати јавне субјекте, слободно износити своје ставове како би стекли подршку бирача, штампати и дијелити плакате и постере, те друге материјале у вези са изборном кампањом.

Такође, дужни су обезбиједити равноправну промоцију кандидата оба пола у изборној кампањи.

У кампањи је забрањено уклањати, прекривати, оштећивати или мијењати штампане огласе, постере и друге материјале, а забрањено је и истицање, штампање и растурање изборних материјала у којима се жене и мушкарци представљају на стереотипан или понижавајући начин.

Изборни материјали не могу се постављати унутар или на зградама у којима су смјештени органи власти, јавним предузећима и установима, мјесним заједницама, вјерским објектима, на јавним путевима и јавним површинама осим на мјестима предвиђеним за јавно оглашавање.

Политички субјекти су дужни све материјале кориштене у сврху изборне кампање уклонити 15 дана након дана избора.

Политичким субјектима и ангажованим у изборној администрацији није дозвољено ношење и показивање оружја на скуповима ни бирачким мјестима и њиховој околини, ометање скупова других политичких субјеката.

Забрањено је пријетити присталицама других полиичких субјектата, спречавати новинаре у обављању посла, обећавати новчану награду или другу материјалну корист у сврху добијања подршке бирача, подстицати на гласање лица која немају право гласа, подстицати лица да гласају више пута или у име другог лица. Није дозвољено злоупотребљавати д‌јецу у полтичке сврхе.

Забрана говора мржње односи се на цијели изборни период, не само на период изборне кампање. Ту се, прије свега, мисли на говор који подстиче мржњу, дискриминацију, изазива страх или непријатељство.

Објављивање таквих садржаја у било ком виду је строго забрањено, а политичким субјектима је забрањено да износе лажне информације које могу угрозити изборни процес и дезинформисати бираче.

Кршење изборних правила предвиђене казне до 30.000 КМ, а ЦИК може за одређене прекршаје уклонити кандидата са листе и поништити објаву учешћа политичког субјекта на изборима. Која ће од санкција бити изречена, зависи од тежине прекршаја и њихове учесталости.

Изборна тишина почеће 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 5. октобра у 7.00 часова и трајаће до њиховог затварања.

Забрана објављивања резултата јавног мњења почеће 48 часова прије отварања бирачих мјеста, односно 4. октобра у 7.00 часова и трајаће до затварања бирачих мјеста.

Коментари 0
Повезане вијести
Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ
Нема пада камата до сљедеће године Нема пада камата до сљедеће године
Повећана потражња за флашираном водом, увоз све већи Повећана потражња за флашираном водом, увоз све већи
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0