Počela izborna kampanja u BiH

06.09.2024. 08:36
0
IZVOR: srna.rs

U BiH počela je izborna kampanja za lokalne izbore zakazane za 6. oktobar.

Kampanja će trajati do 5. oktobra u 7.00 časova ujutro kada će početi izborna tišina. Tokom 30 dana predizborne kampanje politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o svojim programima i kandidatima za lokalne izbore.

Učešće na izborima ovjereno je za 296 političkih subjekata i 26.089 kandidata. To obuhvata 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina, te devet lista nezavisnih kandidata.

Za skupštine opština i opštinska vijeća ovjereno je učešće 25.703 kandidata, među kojim je 42,61 odsto žena.

Kada je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, ima ih 386, od toga je 29 žena.

Svi politički subjekti kampanju mogu provoditi na cijeloj teritoriji BiH, a nadležni organi su dužni obezbijediti slobodu njihovog i kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima da javna mjesta koriste u svrhu kampanje.

Politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizovati i održavati javne subjekte, slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, štampati i dijeliti plakate i postere, te druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Takođe, dužni su obezbijediti ravnopravnu promociju kandidata oba pola u izbornoj kampanji.

U kampanji je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere i druge materijale, a zabranjeno je i isticanje, štampanje i rasturanje izbornih materijala u kojima se žene i muškarci predstavljaju na stereotipan ili ponižavajući način.

Izborni materijali ne mogu se postavljati unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti, javnim preduzećima i ustanovima, mjesnim zajednicama, vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama osim na mjestima predviđenim za javno oglašavanje.

Politički subjekti su dužni sve materijale korištene u svrhu izborne kampanje ukloniti 15 dana nakon dana izbora.

Političkim subjektima i angažovanim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno nošenje i pokazivanje oružja na skupovima ni biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometanje skupova drugih političkih subjekata.

Zabranjeno je prijetiti pristalicama drugih poliičkih subjektata, sprečavati novinare u obavljanju posla, obećavati novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist u svrhu dobijanja podrške birača, podsticati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, podsticati lica da glasaju više puta ili u ime drugog lica. Nije dozvoljeno zloupotrebljavati d‌jecu u poltičke svrhe.

Zabrana govora mržnje odnosi se na cijeli izborni period, ne samo na period izborne kampanje. Tu se, prije svega, misli na govor koji podstiče mržnju, diskriminaciju, izaziva strah ili neprijateljstvo.

Objavljivanje takvih sadržaja u bilo kom vidu je strogo zabranjeno, a političkim subjektima je zabranjeno da iznose lažne informacije koje mogu ugroziti izborni proces i dezinformisati birače.

Kršenje izbornih pravila predviđene kazne do 30.000 KM, a CIK može za određene prekršaje ukloniti kandidata sa liste i poništiti objavu učešća političkog subjekta na izborima. Koja će od sankcija biti izrečena, zavisi od težine prekršaja i njihove učestalosti.

Izborna tišina počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 5. oktobra u 7.00 časova i trajaće do njihovog zatvaranja.

Zabrana objavljivanja rezultata javnog mnjenja počeće 48 časova prije otvaranja biračih mjesta, odnosno 4. oktobra u 7.00 časova i trajaće do zatvaranja biračih mjesta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM
Nema pada kamata do sljedeće godine Nema pada kamata do sljedeće godine
Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 1m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 43m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 11m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 32m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 41m
    0