Почела манифестација "Дани Светог Василија"

08.05.2022. 10:44
0
ИЗВОР: srna.rs

У Никшићком позоришту одржано је вече посвећено блашенопочившим митрополиту Амфилохију и владици Атанасију, чиме је и званично почела традиционална културно-духовна манифестација "Дани Светог Василија", која се организује од 1996. године.

У склопу вечери, синоћ је одржана промоција зборника радова "Вера и мисао у вртлогу времена", који је посвећен двојици почивших архијереја – митрополиту Амфилохију и епископу Атанасију. На 824 стране зборник обухвата 36 радова аутора из осам држава, на српском, руском, енглеском, грчком и француском језику.

Знатан дио радова је са скупа који је у част двојице архијереја одржан 2018. године на Православном богословском факултету у Београду, преносе подгоричке "Вијести".

Зборник су приредили Православни богословски факултет Универзитета у Београду, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори и Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки" Универзитета у Источном Сарајеву.

Радови су разврстани у седам тематских цјелина, а у њима је разматран богословски, философски, друштвени и културни допринос митрополита Амфилохија и епископа Атанасија, као и теме из области у којима је овај допринос био најзначајнији: библистике, историје, филологије, литургике, патрологије...

У зборнику се налазе и до сада најобухватније библиографије радова двојице архијереја, као и фото-албум са сликама из њихових живота, али се и први пут на академски начин анализирају и критички вреднују неки аспекти њихове мисли и дјела, попут њиховог разумијевање Светог Писма, приступ Светим оцима, допринос теологији старозавјетног канона, литургици, канонском праву, философском мишљењу као искуственој метафизици...

О зборнику су говорили протојереји ставрофори Борис Брајовић и Дарко Ђого и Душан Крцуновић, а манифестацију "Дани Светог Василија" отворио је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије.

- И данас када говоримо и мислимо на блаженопочивше наше, оце митрополита Амфилохија и владику Атанасија мислимо на једнину, на цјелину, на пуноћу њиховог односа, братства и пријатељства. На силу и снагу тог односа и вјере отјелотворених кроз дјела и ово дјело које данас пред олтар њиховог саборног и троичног односа са Христом приносимо - рекао је, између осталог, епископ Методије.

У фоајеу Позоришта отворена је изложба фотографија "Двоједна душа" коју је приредио тврдошки јеромонах Теофил.

За сутра је планирана промоција филма о Светом Василију Острошком, режисера Бана Илића, који је урадила ТВ "Храм".

Манифестација ће бити завршена великом свенародном литијом на дан када се Василије, који је због својих исцјелитељских моћи проглашен за свеца, упокојио, 12. маја, коју ће предводити Његова светост патријарх српски Порфирије, са више од 20 епископа.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 31m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 14m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 6m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 59m
    0