Počela manifestacija "Dani Svetog Vasilija"

08.05.2022. 10:44
0
IZVOR: srna.rs

U Nikšićkom pozorištu održano je veče posvećeno blašenopočivšim mitropolitu Amfilohiju i vladici Atanasiju, čime je i zvanično počela tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija "Dani Svetog Vasilija", koja se organizuje od 1996. godine.

U sklopu večeri, sinoć je održana promocija zbornika radova "Vera i misao u vrtlogu vremena", koji je posvećen dvojici počivših arhijereja – mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju. Na 824 strane zbornik obuhvata 36 radova autora iz osam država, na srpskom, ruskom, engleskom, grčkom i francuskom jeziku.

Znatan dio radova je sa skupa koji je u čast dvojice arhijereja održan 2018. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, prenose podgoričke "Vijesti".

Zbornik su priredili Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori i Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Radovi su razvrstani u sedam tematskih cjelina, a u njima je razmatran bogoslovski, filosofski, društveni i kulturni doprinos mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija, kao i teme iz oblasti u kojima je ovaj doprinos bio najznačajniji: biblistike, istorije, filologije, liturgike, patrologije...

U zborniku se nalaze i do sada najobuhvatnije bibliografije radova dvojice arhijereja, kao i foto-album sa slikama iz njihovih života, ali se i prvi put na akademski način analiziraju i kritički vrednuju neki aspekti njihove misli i djela, poput njihovog razumijevanje Svetog Pisma, pristup Svetim ocima, doprinos teologiji starozavjetnog kanona, liturgici, kanonskom pravu, filosofskom mišljenju kao iskustvenoj metafizici...

O zborniku su govorili protojereji stavrofori Boris Brajović i Darko Đogo i Dušan Krcunović, a manifestaciju "Dani Svetog Vasilija" otvorio je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

- I danas kada govorimo i mislimo na blaženopočivše naše, oce mitropolita Amfilohija i vladiku Atanasija mislimo na jedninu, na cjelinu, na punoću njihovog odnosa, bratstva i prijateljstva. Na silu i snagu tog odnosa i vjere otjelotvorenih kroz djela i ovo djelo koje danas pred oltar njihovog sabornog i troičnog odnosa sa Hristom prinosimo - rekao je, između ostalog, episkop Metodije.

U foajeu Pozorišta otvorena je izložba fotografija "Dvojedna duša" koju je priredio tvrdoški jeromonah Teofil.

Za sutra je planirana promocija filma o Svetom Vasiliju Ostroškom, režisera Bana Ilića, koji je uradila TV "Hram".

Manifestacija će biti završena velikom svenarodnom litijom na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio, 12. maja, koju će predvoditi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, sa više od 20 episkopa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policijska uprava Istočno Sarajevo obilježila krsnu slavu MUP-a Republike Srpske (FOTO) Policijska uprava Istočno Sarajevo obilježila krsnu slavu MUP-a Republike Srpske (FOTO)
Svečana akademija povodom Dana pobjede u Prvom svjetskom ratu Svečana akademija povodom Dana pobjede u Prvom svjetskom ratu
U utorak obilježavanje slave Boračke organizacije Pale U utorak obilježavanje slave Boračke organizacije Pale
Najčitanije
 • Preminuo Veselin Puketa
  4h 1m
  1
 • Učenik, koji je izmakao stolicu profesorici, pokušao da se ubije
  5h 5m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  20h 20m
  0
 • Recept za posnu sarmu
  6h 49m
  1
 • Osumnjičeni za brutalno ubistvo mladića predat Tužilaštvu
  20h 39m
  1