Почела међународна ликовна колонија

23.08.2019. 21:25
0
ИЗВОР: СРНА

Међународна ликовна колонија отворена је вечерас у Градској галерији Вишеград, а окупила је око двадесетак учесника из Србије, БиХ, Француске и Канаде.
Умјетници ће мотиве за дјела проналазити на мосту Мехмед паше Соколовића, у Андрићграду, кањону ријеке Дрине и другим знаменитим мјестима. 

Колонију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је рекао да је Међународна ликовна колонија препознатљива као саставни дио умјетничког живота Вишеграда. 

-Вишеград је средиште културних дешавања, а ово је још једна у низу манифестација која показује да смо град у који се радо долази, град слободе, нових дјела и стваралаца- навео је Ђуревић. 

Он је истакао да ова манифестација пружа могућност да уживамо у дјелима непролазне љепоте коју стварају умјетници са свих страна. 

Директор Градске галерије Вишеград Славко Тушевљак рекао је да Градску галерију одликује легат Градске галерије. 

-Ја могу да се похвалим да легат градске галерије има више од 1.000 дјела слика, скулптура, фотографија и то је легат који се чува у Градској галерији Вишеград- навео је Тушевљак. 

Умјетник из Београда Јелена Божовић Ђорђевић рекла је да је Вишеград један од градова у који радо долази. 

-Мени је ово једно од лепших места за стварање, како је говорио нобеловац Андрић. Највећи искорак у свету који смо направили, направили смо одавде. Овај амбијент је један од најинспиративнијих на овом подручју- истакла је Ђорђевићева. 

Умјетник Милош Шобајић одушевљен је природом која окружује Вишеград. 

-Диван је Вишеград ја сам пре две године имао изложбу у Андрићграду. Од тада једва чекам да видим Вишеград и народ у дивном крају. Ови кањони кроз које смо пролазили су велелепни и ово је изузетно, привлачно место, ја бих овде долазио сваки час да је мало ближе- навео је Шобајић. 

Међународна ликовна колонија биће завршена у петак, 30. августа, када ће се одржати и изложба дјела насталих на овогодишњој ликовној колонији.

Коментари 0
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
"Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској "Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 42m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 17m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 16m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 43m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 35m
    0