Počela međunarodna likovna kolonija

23.08.2019. 21:25
0
IZVOR: SRNA

Međunarodna likovna kolonija otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Višegrad, a okupila je oko dvadesetak učesnika iz Srbije, BiH, Francuske i Kanade.
Umjetnici će motive za djela pronalaziti na mostu Mehmed paše Sokolovića, u Andrićgradu, kanjonu rijeke Drine i drugim znamenitim mjestima. 

Koloniju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je rekao da je Međunarodna likovna kolonija prepoznatljiva kao sastavni dio umjetničkog života Višegrada. 

-Višegrad je središte kulturnih dešavanja, a ovo je još jedna u nizu manifestacija koja pokazuje da smo grad u koji se rado dolazi, grad slobode, novih djela i stvaralaca- naveo je Đurević. 

On je istakao da ova manifestacija pruža mogućnost da uživamo u djelima neprolazne ljepote koju stvaraju umjetnici sa svih strana. 

Direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak rekao je da Gradsku galeriju odlikuje legat Gradske galerije. 

-Ja mogu da se pohvalim da legat gradske galerije ima više od 1.000 djela slika, skulptura, fotografija i to je legat koji se čuva u Gradskoj galeriji Višegrad- naveo je Tuševljak. 

Umjetnik iz Beograda Jelena Božović Đorđević rekla je da je Višegrad jedan od gradova u koji rado dolazi. 

-Meni je ovo jedno od lepših mesta za stvaranje, kako je govorio nobelovac Andrić. Najveći iskorak u svetu koji smo napravili, napravili smo odavde. Ovaj ambijent je jedan od najinspirativnijih na ovom području- istakla je Đorđevićeva. 

Umjetnik Miloš Šobajić oduševljen je prirodom koja okružuje Višegrad. 

-Divan je Višegrad ja sam pre dve godine imao izložbu u Andrićgradu. Od tada jedva čekam da vidim Višegrad i narod u divnom kraju. Ovi kanjoni kroz koje smo prolazili su velelepni i ovo je izuzetno, privlačno mesto, ja bih ovde dolazio svaki čas da je malo bliže- naveo je Šobajić. 

Međunarodna likovna kolonija biće završena u petak, 30. avgusta, kada će se održati i izložba djela nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Višegradu uhapšeno lice zbog krijumčarenja Sirijaca U Višegradu uhapšeno lice zbog krijumčarenja Sirijaca
Borbe kod Višegrada i Rudog 1993. godine Borbe kod Višegrada i Rudog 1993. godine
"Grobari" iz Višegrada bakljadom i vatrometom čestitali rođendan Srpskoj "Grobari" iz Višegrada bakljadom i vatrometom čestitali rođendan Srpskoj
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 43m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 42m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    7h 9m
    0
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    1h 36m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    9h 1m
    0