Почела Света архијерејска литургија у Андрићграду

07.09.2019. 10:23
0
ИЗВОР: Срна

У Храму Светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду почела је Света архијерејска лутургија, коју поводом обиљежавања 77 година од страдања Срба у Старом Броду, служи Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом.

Литургији присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, представници општинске Борачке организације, директори јавних и привредних институција и грађани.

У Старом Броду код Вишеграда, једном од највећих стратишта у историји српског народа, данас ће бити служен помен мученицима јасеновачким и дабробосанским након чега ће бити освештан спомен-музеј и организован пригодан културно-умјетнички програм.

Најављено је да ће обиљежавању присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Србије Александар Вучић и делегација Народне скупштине.

Спомен-музеј биће посвећен страдању српског народа 1942. године када је усташка "Црна легија", под командом Јуре Францетића, звјерски убила више од 6.000 Срба из Подриња и са романијског платоа.

Усташке јединице, предвођене Францетићем, у прољеће 1942. године покренуле су офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би остварили циљ - границу Независне Државе Хрватске на Дрини.

Током ове офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и спас потраже у Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 51m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 57m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 24m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 6m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 16m
    0