Почело обиљежавање годишњице операције “Коридор”

27.06.2021. 13:32
0
ИЗВОР: СРНА

Светом литургијом у манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви, код Модриче, данас је почело обиљежавање 29 година од операције “Коридор”, најсложеније и најзначајније операције коју је извела Војска Републике Српске или битке за живот како је народ назвао.

Литургији коју у манастирској цркви служи архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја присуствује велики број вјерника.

Након литургије биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће на споменик погинулим борцима. Потом је планирано обраћање званичника, а затим и пригодан културно-умјетнички програм.

Обиљежавању би требало да присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, као и делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Мара Милошевић, Стево Јоксимовић и Гордана Видовић, те чланови Мото-групе “Ноћни вукови”.

Операцију “Коридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију “Коридор живота” била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција “Коридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом, а комплетна акција завршена 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији “Коридор” погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    17h 0m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    20h 4m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    11h 44m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    10h 57m
    0
  • Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
    21h 48m
    0