Почео јунски уписни рок у средњим школама у Српској

13.06.2022. 09:26
0
ИЗВОР: srna.rs

У средњим школама у Републици Српској данас је почео јунски уписни рок за школску 2022/23. годину за ученике који имају 60 и више бодова.

Приликом уписа кандидати се могу пријавити за највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама и у том случају им се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека, а рангирање се врши према успјеху у оба занимања, смјера или одсјека, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Јунски рок траје од данас до 24. јуна, а јулски од 4. до 15. јула.

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова, а бодовање врши на основу општег успјеха у основној школи, успјеха из пет предмета значајних за занимање у стручним школама, смјеру у гимназији или одсјеку у умјетничким школама, за који кандидат конкурише, те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Свим ученицима, који се опредијеле за средње стручно образовање, доступан је од данас и портал www.mojezanimanjers.com који је настао у оквиру пројекта "Промоција стручног образовања у Републици Српској", који спроводи Унија удружења послодаваца у сарадњи са Министарством, а уз подршку Њемачке развојне агенције.

Платформа је настала из потребе да се на једном мјесту обједине све информације о средњем стручном образовању, о стручним занимањима и о перспективама ових занимања у Републици Српској.

Портал је намијењен ученицима, њиховим родитељима и послодавцима, а садржи информације о школама и послодавцима у Републици Српској, пракси код послодаваца и перспективама стручних занимања у текућем периоду, као и законску регулативу у области средњег образовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске
Топлотни талас наредних десетак дана Топлотни талас наредних десетак дана
Викендица за дан и до 1.000 марака Викендица за дан и до 1.000 марака
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  19h 37m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  18h 19m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  18h 32m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  16h 19m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  23h 49m
  3