Почео Великогоспојински пост

14.08.2022. 09:04
0
ИЗВОР: srna.rs

За православне вјернике данас је почео Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине 28. августа.

Великогоспојински пост увијек почиње на Свете мученике Макавеје 14. августа и траје 14 дана. Установљен је у славу Успенија Пресвете Богородице, када се обиљежава дан када се Богородица успела на небо.

Пост у хришћанству не значи само одрицање од мрсне хране и пића, већ првенствено има духовну димензију и огледа се у уздржавању од рђавих мисли, ријечи и дјела, те појачању молитава и чињењу добрих дјела.

Током овог поста за исхрану се користи биљна храна припремљена на води, осим суботе и недјеље када је дозвољена употреба уља и вина. Риба се у току овог поста једе само на празник Преображења Господњег, 19. августа по новом календару.

Некада су током овог поста, који се убраја у строге, биле забрањене јавне приредбе и спектакли.

Уз једнодевне постове сваке сриједе и петка, осим месопусних седмица, те празника Усјековања главе Светог Јована Крститеља и Крстовдана, Српска православна црква прописује четири велика поста, и то Великогоспојински, Велики или Часни пост, Божићни и Петровски. 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 39m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    20h 3m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 32m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    7h 9m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 50m
    0