Почиње нови систем фискализације у Српској

17.04.2024. 14:45
0
ИЗВОР: capital.ba

Пореска управа Републике Српске објавила је јавни позив за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова за прву групу обвезника фискализације.

Овим је и званично почео нови систем фискализације у Републици Српској за пореске обвезнике.

Дефинисан је и правилник о динамици који садржи обавезе обвезника, оператера фискалног система и Пореске управе, те рокове у којима се спроводи поступак иницијалне фискализације.

- Првој групи обвезника припадају досадашњи обвезници фискализације који су били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су до данас регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета до дана објављивања јавног позива за ову групу - рекао је Горан Маричић, директор ПУ Републике Српске.

Пореска управа позвала је обвезнике прве групе да најкасније у року од 60 дана, односно до 17. јуна 2024. године, покрену поступак иницијалне фискализације подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова.

Све те пријаве подносе се електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org е-услуге-подношење пријава.

Обавеза Пореске управе је да спроведе поступак регистрације пословног простора и мјеста промета, поступак издавања безбједносног елемента и поступак субвенционисања трошкова иницијалне фискализације.

- Дакле, предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о коришћењу електронског сандучета ПУ и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја - рекао је Маричић.

Обавеза оператера је да изврши испоруку и постављање електронског фискалног уређаја, што подразумијева услугу обуке пореског обвезника, постављање система за обраду рачуна, уградњу софтвера за издавање рачуна, интеграцију безбједносног елемента и повезивање са системом за управљање фискализацијом најкасније до истека рока за прву групу обвезника.

Поред тога, обавеза оператера је и да одмах након успостављања конекције у пословном простору обвезника изврши изузимање фискалног модула из фискалне касе и најкасније у року од осам дана достави га Пореској управи.

Рок за окончање поступка иницијалне фискализације односно за регистровање промета преко електронског фискалног уређаја прве групе обвезника у складу са законом и подзаконским актима, је шест мјесеци од дана истека рока за покретање поступка, тј. 17. децембра 2024. године.

Паралелно са објавом јавног позива, Пореска управа Републике Српске данас започиње и медијску кампању којом ће обвезницима фискализације у Републици Српској представити све потребне кораке и предуслове које требају испунити како би брзо и једноставно прешли на нови систем фискализације.

За сву потребну подршку и помоћ, како би што једноставније прешли на нову фискализацију, ПУРС ће бити на располагању пореским обвезницима путем контакт центра у сектору за услуге пореским обвезницима, на бројеве телефона или имејл-адресу истакнуту на интернет страници Пореске управе Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Заковане цијене тешко падају Заковане цијене тешко падају
Билећка бригада бранила своје на своме Билећка бригада бранила своје на своме
Најчитаније
 • Операција ''Лукавац 93'' - Трново, Бјелашница и Игман
  8h 38m
  4
 • Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север"
  21h 33m
  11
 • Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)
  8h 40m
  2
 • Сукоб навијача у центру Сарајева
  21h 37m
  3
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  5h 2m
  0