Почиње нови систем фискализације у Српској

17.04.2024. 14:45
0
ИЗВОР: capital.ba

Пореска управа Републике Српске објавила је јавни позив за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова за прву групу обвезника фискализације.

Овим је и званично почео нови систем фискализације у Републици Српској за пореске обвезнике.

Дефинисан је и правилник о динамици који садржи обавезе обвезника, оператера фискалног система и Пореске управе, те рокове у којима се спроводи поступак иницијалне фискализације.

- Првој групи обвезника припадају досадашњи обвезници фискализације који су били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су до данас регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета до дана објављивања јавног позива за ову групу - рекао је Горан Маричић, директор ПУ Републике Српске.

Пореска управа позвала је обвезнике прве групе да најкасније у року од 60 дана, односно до 17. јуна 2024. године, покрену поступак иницијалне фискализације подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова.

Све те пријаве подносе се електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org е-услуге-подношење пријава.

Обавеза Пореске управе је да спроведе поступак регистрације пословног простора и мјеста промета, поступак издавања безбједносног елемента и поступак субвенционисања трошкова иницијалне фискализације.

- Дакле, предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о коришћењу електронског сандучета ПУ и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја - рекао је Маричић.

Обавеза оператера је да изврши испоруку и постављање електронског фискалног уређаја, што подразумијева услугу обуке пореског обвезника, постављање система за обраду рачуна, уградњу софтвера за издавање рачуна, интеграцију безбједносног елемента и повезивање са системом за управљање фискализацијом најкасније до истека рока за прву групу обвезника.

Поред тога, обавеза оператера је и да одмах након успостављања конекције у пословном простору обвезника изврши изузимање фискалног модула из фискалне касе и најкасније у року од осам дана достави га Пореској управи.

Рок за окончање поступка иницијалне фискализације односно за регистровање промета преко електронског фискалног уређаја прве групе обвезника у складу са законом и подзаконским актима, је шест мјесеци од дана истека рока за покретање поступка, тј. 17. децембра 2024. године.

Паралелно са објавом јавног позива, Пореска управа Републике Српске данас започиње и медијску кампању којом ће обвезницима фискализације у Републици Српској представити све потребне кораке и предуслове које требају испунити како би брзо и једноставно прешли на нови систем фискализације.

За сву потребну подршку и помоћ, како би што једноставније прешли на нову фискализацију, ПУРС ће бити на располагању пореским обвезницима путем контакт центра у сектору за услуге пореским обвезницима, на бројеве телефона или имејл-адресу истакнуту на интернет страници Пореске управе Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 13m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 55m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 23m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 30m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 28m
    0